вівторок, 31 жовтня 2017 р.

Осіннє засідання кафедри

Інформація
 про методичні заходи, проведені вчителями природничих дисциплін
Заліщицької державної гімназії  
в період  вересень-жовтень 2017 року



        Впродовж перших двох місяців навчання у 2017-2018 н. році вчителями нашої кафедри опрацьовано нормативні документи щодо впровадження STEM-освіти в загальноосвітніх закладах (лист ІМЗО від 13.07.2017 р. № 21.1/10-1470.
   Вчителями-природничниками  уже зараз вживаються заходи щодо запровадження елементів творчо-прикладного навчання у своїй роботі.
         З 20 по 25 вересня 2017 року у Києві відбувалася міжнародна конференція імені Галини Пучківської "Спектроскопія молекул та кристалів". В рамках цієї конференції була проведена школа-семінар для учнів, які навчаються в МАН. Учасником цієї школи стала учениця 7-Б классу нашої гімназії  Дзівідзінська Маряна, яка попередньо  надіслала власні тези відповідно до теми семінару. Учням були запропоновані цікаві лекції, які вони слухали із захопленням. Це було унікальне спілкування з  вченими-фізиками, науковцями високого класу: "Кластерна структура води з даних коливальної спектроскопії" Погорєлова В.Є., "Жива клітина в надпотужному флуоресцентному мікроскопі" Палладіна О.В., "Когерентне та некогерентне світло" Негрійка Л.М. та ін. У перервах між лекціями юні семінаристи мали змогу презентувати власні роботи в вигляді стендової доповіді. Крім того, учні проводили практичні роботи в МАN-Lab, які стосувалися спектроскопії; мали екскурсію по лабораторіях інституту фізики НАНУ.
        З метою популяризації біолого-екологічних знань, розвитку компетентностей з природничих наук, формування соціальних та громадянських позицій, екологічної грамотності,  з 02 по 06 жовтня 2017 року в Заліщицькій державній гімназії проходив тиждень біології. Організатором цього заходу стала Лугофет Олена Мирославівна - вчитель біології. В рамках тижня відбувся екологічний брейн-ринг у 7-Б класі, урок-турнір "Хімічний склад клітини та біологічні молекули" (5-А клас), інформаційно-просвітницька година "Заміни лампи - зміни світ!" для учнів 1-3-х класів, а також гімназисти мали змогу оглянути яскраву виставку малюнків та фоторобіт "Осіння рапсодія". В рамках  тематичного тижня відвідано уроки вчителя біології Лугофет О.М. На засідання методобєднання Олена Мирославівна підготувала презентацію заходів, проведених впродовж тижня біології.
            Розпочалися заняття із слухачами у філії МАН, яка діє на базі Заліщицької гімназії, зокрема з фізики, біології. Проведено роботу з визначення тем науково-дослідницьких робіт, дітьми розпочато роботи з написання наукових праць.
             Уже зроблено заявку на участь наших гімназистів в осінній сесії «Олімпусу». Інститут Розвитку Шкільної Освіти (ІРШО) організовує предметні олімпіади Олімпус для школярів на різному рівні знань. Олімпіади вносять різноманітність у систему занять, є цікавим доповненням при освоєнні освітніх програм, а також є зовнішнім джерелом оцінки рівня знань учнів. Нами отримано підтвердження про реєстрацію учнів Заліщицької державної гімназії для участі в осінній сесії творчої олімпіади «Олімпус» 2017 року. Згідно розкладу, олімпіада з хімії проходитиме 16 листопада 2017 року. Вчителями - шкільними організаторами конкурсу стали вчителі хімії гімназії Сопилюк Надія Іванівна та  Сушко Галина Михайлівна. Кількість учасників, заявлених на олімпіаду - 53. Відрадно, що традиційними учасниками Олімпусу  виступають не лише учні, які навчаються на 10-12 балів, а й «хорошисти». Звичайно, не всі учасники олімпіади здобудуть призові місця чи отримають призи, однак всі учні отримують сертифікати учасників, вчителями детально проаналізуються з дітьми всі розв’язані  завдання, що також підвищує інтерес до предмету та заохочує учнів до навчання, допомагає залученню учнів не тільки до опанування теоретичних знань, а й вміння застосування цих знань до вирішення практичних завдань різного рівня складності.
              Впродовж жовтня 2017 року у гімназії відбувся І етап Всеукраїнських предметних олімпіад. 23 жовтня 2017 року відбувся І етап Всеукраїнської предметної олімпіади з хімії, в якому взяли участь 11 учнів 3(7) класів, 13 учнів 5(9) класів та 13 учнів 7 (11) класів. Юним олімпійцям були запропоновані завдання з хімії підвищеної складності, які потребували  нестандартних підходів у їх розв’язанні та творчих  неординарних рішень. Учні, котрі виконували завдання олімпіади,  виявили хороші знання з даного предмету, продемонстрували добру теоретичну підготовку та вміння застосовувати базові знання з хімії у вирішення нестандартних завдань, засвідчили свою ерудованість із загальних природничих дисциплін, показали вміння у застосуванні математичних навиків при розв’язуванні задач підвищеної складності (розв’язування системи двох рівнянь з двома невідомими, обчислення відсотків, складання та розв’язування пропорцій, тощо), вміння застосовувати базові формули і поняття  при роботі з величинами та речовинами, із якими учні не стикаються у вивченні шкільної програми.   Аналогічно олімпіади пройшли з усіх природничих дисциплін. На засіданні МО було заслухано звіти про проведення І етапу Всеукраїнських предметних олімпіад з хімії, біології, географії. Висловлено міркування про доцільність запровадження он-лайн олімпіад тестового рівня з елементами практичних робіт та лабораторних дослідів.
           Традиційним для педагогів природничих дисциплін стало підвищення кваліфікації на базі ТОКІППО, яка є необхідною умовою проходження атестації. У вересні-жовтні 2017 року очно-заочні курси на базі ТОКІППО пройшла вчитель хімії Сопилюк Н.І. На 2018 рік заплановано курсову підготовку вчителя біології Лугофет О.М.
            Уточнено банк даних та організовано роботу з обдарованими учнями, які працюють над творчими проектами в НТУ «Пошук».
           Вчитель фізики Горин Наталія Петрівна презентує власний педагогічний досвід як учасник Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року-2018» у номінації «фізика»Усі необхідні документи підготовлені і вчасно направлені вчителем на розгляд конкурсної комісії.
           Вчителем хімії Сопилюк Н.І. у вересні 2017 року створено блог, на якому систематично поновлюються матеріали з досвіду роботи та новини життя гімназії. Усі без винятку вчителі-природничники на своїх уроках використовують елементи ІКТ, інтерактивні вправи та завдання, залучають гімназистів до створення презентацій, захисту курсових проектів, розробки окремих тем, що сприяє підвищенню рівня творчого потенціалу учнів.


Сопилюк Н.І. – голова методобєднання

Немає коментарів:

Дописати коментар