вівторок, 31 жовтня 2017 р.

Осіннє засідання кафедри

Інформація
 про методичні заходи, проведені вчителями природничих дисциплін
Заліщицької державної гімназії  
в період  вересень-жовтень 2017 року



        Впродовж перших двох місяців навчання у 2017-2018 н. році вчителями нашої кафедри опрацьовано нормативні документи щодо впровадження STEM-освіти в загальноосвітніх закладах (лист ІМЗО від 13.07.2017 р. № 21.1/10-1470.
   Вчителями-природничниками  уже зараз вживаються заходи щодо запровадження елементів творчо-прикладного навчання у своїй роботі.
         З 20 по 25 вересня 2017 року у Києві відбувалася міжнародна конференція імені Галини Пучківської "Спектроскопія молекул та кристалів". В рамках цієї конференції була проведена школа-семінар для учнів, які навчаються в МАН. Учасником цієї школи стала учениця 7-Б классу нашої гімназії  Дзівідзінська Маряна, яка попередньо  надіслала власні тези відповідно до теми семінару. Учням були запропоновані цікаві лекції, які вони слухали із захопленням. Це було унікальне спілкування з  вченими-фізиками, науковцями високого класу: "Кластерна структура води з даних коливальної спектроскопії" Погорєлова В.Є., "Жива клітина в надпотужному флуоресцентному мікроскопі" Палладіна О.В., "Когерентне та некогерентне світло" Негрійка Л.М. та ін. У перервах між лекціями юні семінаристи мали змогу презентувати власні роботи в вигляді стендової доповіді. Крім того, учні проводили практичні роботи в МАN-Lab, які стосувалися спектроскопії; мали екскурсію по лабораторіях інституту фізики НАНУ.
        З метою популяризації біолого-екологічних знань, розвитку компетентностей з природничих наук, формування соціальних та громадянських позицій, екологічної грамотності,  з 02 по 06 жовтня 2017 року в Заліщицькій державній гімназії проходив тиждень біології. Організатором цього заходу стала Лугофет Олена Мирославівна - вчитель біології. В рамках тижня відбувся екологічний брейн-ринг у 7-Б класі, урок-турнір "Хімічний склад клітини та біологічні молекули" (5-А клас), інформаційно-просвітницька година "Заміни лампи - зміни світ!" для учнів 1-3-х класів, а також гімназисти мали змогу оглянути яскраву виставку малюнків та фоторобіт "Осіння рапсодія". В рамках  тематичного тижня відвідано уроки вчителя біології Лугофет О.М. На засідання методобєднання Олена Мирославівна підготувала презентацію заходів, проведених впродовж тижня біології.
            Розпочалися заняття із слухачами у філії МАН, яка діє на базі Заліщицької гімназії, зокрема з фізики, біології. Проведено роботу з визначення тем науково-дослідницьких робіт, дітьми розпочато роботи з написання наукових праць.
             Уже зроблено заявку на участь наших гімназистів в осінній сесії «Олімпусу». Інститут Розвитку Шкільної Освіти (ІРШО) організовує предметні олімпіади Олімпус для школярів на різному рівні знань. Олімпіади вносять різноманітність у систему занять, є цікавим доповненням при освоєнні освітніх програм, а також є зовнішнім джерелом оцінки рівня знань учнів. Нами отримано підтвердження про реєстрацію учнів Заліщицької державної гімназії для участі в осінній сесії творчої олімпіади «Олімпус» 2017 року. Згідно розкладу, олімпіада з хімії проходитиме 16 листопада 2017 року. Вчителями - шкільними організаторами конкурсу стали вчителі хімії гімназії Сопилюк Надія Іванівна та  Сушко Галина Михайлівна. Кількість учасників, заявлених на олімпіаду - 53. Відрадно, що традиційними учасниками Олімпусу  виступають не лише учні, які навчаються на 10-12 балів, а й «хорошисти». Звичайно, не всі учасники олімпіади здобудуть призові місця чи отримають призи, однак всі учні отримують сертифікати учасників, вчителями детально проаналізуються з дітьми всі розв’язані  завдання, що також підвищує інтерес до предмету та заохочує учнів до навчання, допомагає залученню учнів не тільки до опанування теоретичних знань, а й вміння застосування цих знань до вирішення практичних завдань різного рівня складності.
              Впродовж жовтня 2017 року у гімназії відбувся І етап Всеукраїнських предметних олімпіад. 23 жовтня 2017 року відбувся І етап Всеукраїнської предметної олімпіади з хімії, в якому взяли участь 11 учнів 3(7) класів, 13 учнів 5(9) класів та 13 учнів 7 (11) класів. Юним олімпійцям були запропоновані завдання з хімії підвищеної складності, які потребували  нестандартних підходів у їх розв’язанні та творчих  неординарних рішень. Учні, котрі виконували завдання олімпіади,  виявили хороші знання з даного предмету, продемонстрували добру теоретичну підготовку та вміння застосовувати базові знання з хімії у вирішення нестандартних завдань, засвідчили свою ерудованість із загальних природничих дисциплін, показали вміння у застосуванні математичних навиків при розв’язуванні задач підвищеної складності (розв’язування системи двох рівнянь з двома невідомими, обчислення відсотків, складання та розв’язування пропорцій, тощо), вміння застосовувати базові формули і поняття  при роботі з величинами та речовинами, із якими учні не стикаються у вивченні шкільної програми.   Аналогічно олімпіади пройшли з усіх природничих дисциплін. На засіданні МО було заслухано звіти про проведення І етапу Всеукраїнських предметних олімпіад з хімії, біології, географії. Висловлено міркування про доцільність запровадження он-лайн олімпіад тестового рівня з елементами практичних робіт та лабораторних дослідів.
           Традиційним для педагогів природничих дисциплін стало підвищення кваліфікації на базі ТОКІППО, яка є необхідною умовою проходження атестації. У вересні-жовтні 2017 року очно-заочні курси на базі ТОКІППО пройшла вчитель хімії Сопилюк Н.І. На 2018 рік заплановано курсову підготовку вчителя біології Лугофет О.М.
            Уточнено банк даних та організовано роботу з обдарованими учнями, які працюють над творчими проектами в НТУ «Пошук».
           Вчитель фізики Горин Наталія Петрівна презентує власний педагогічний досвід як учасник Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року-2018» у номінації «фізика»Усі необхідні документи підготовлені і вчасно направлені вчителем на розгляд конкурсної комісії.
           Вчителем хімії Сопилюк Н.І. у вересні 2017 року створено блог, на якому систематично поновлюються матеріали з досвіду роботи та новини життя гімназії. Усі без винятку вчителі-природничники на своїх уроках використовують елементи ІКТ, інтерактивні вправи та завдання, залучають гімназистів до створення презентацій, захисту курсових проектів, розробки окремих тем, що сприяє підвищенню рівня творчого потенціалу учнів.


Сопилюк Н.І. – голова методобєднання

четвер, 26 жовтня 2017 р.

Вислови про хімію


Результати І етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з хімії

             23 жовтня 2017 року в Заліщицькій гімназії відбувся І етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з хімії, в якому взяли участь 11 учнів 3(7) класів, 13 учнів 5(9) класів та 13 учнів 7 (11) класів. Юним олімпійцям були запропоновані завдання з хімії підвищеної складності, які потребували  нестандартних підходів у їх розв’язанні та творчих  неординарних рішень. Учні, котрі виконували завдання олімпіади,  виявили хороші знання з даного предмету, продемонстрували добру теоретичну підготовку та вміння застосовувати базові знання з хімії у вирішення нестандартних завдань, засвідчили свою ерудованість із загальних природничих питань, показали вміння у застосуванні математичних навиків при розв’язуванні задач підвищеної складності (розв’язування системи двох рівнянь з двома невідомими, обчислення відсотків), вміння застосовувати базові формули і поняття  при роботі з величинами та речовинами, із якими учні не стикаються у вивченні шкільної програми.

             Переможцями  гімназійного етапу олімпіади стали:
-                       Серед учнів 3 (7) класів:
І місцеЛанг Дмитро – учень 3-А класу
ІІ місцеГловацький Максим – учень 3-Б класу
ІІІ місцеКальчук Павло – учень 3-Б класу
-                      Серед учнів 5 (9) класів:
 І місцеКальчук Тамара – учениця 5-Б класу
                та Заячковська Надія - учениця 5-Б класу
ІІ місцеМатеринчук Роман – учень 5-Б класу
ІІІ місцеМиронюк Софія – учениця 5-А класу
-                      Серед учнів 7 (11) класів:
 І місцеДзівідзінська Мар’яна  – учениця 7-Б класу
ІІ місцеТолубяк Марія – учениця  7-А класу
                 та Шикман Оксана – учениця 7-А класу
ІІІ місце – Гірник Надія – учениця 7-Б класу.


                Відповідно до квоти місць, виділеної нашому навчальному закладу згідно наказу відділу освіти, науки, молоді та спорту райдержадміністрації, (з числа учнів 7 класу - 2 чоловік, 9 класу – 1 учень, 11 класу теж 1 учень),  учні, виділені червоним кольором візьмуть участь у ІІ (районному) етапі олімпіади, яка відбудеться 3 грудня 2017 року. Бажаємо Ланг Дмитру, Гловацькому Максиму, Кальчук Тамарі, Дзівідзінській Мар’яні гідно представити  Заліщицьку державну гімназію і себе особисто в цих інтелектуальних змаганнях.



                  Всім учасникам і особливо переможцям І етапу олімпіади висловлюю щиру подяку за участь в І етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з хімії.

неділя, 22 жовтня 2017 р.

Про видання Хімія 1908 року

Видання про хімію українською мовою1908 року,

популярне і доступне для простої людини


               Цікавим, на мій погляд,  для учнів та й взагалі для людей, котрі не зовсім цікавляться чи знають хімію, буде виявлене в інтернеті публічне видання Хімія 1908 року українською мовою, видане у Сант-Перербурзі (!!!) авторства В.П.Мазуренка.
            Написана книжка простою, доступною мовою у вигляді діалогів двох друзів, один з яких опановує науки, другий не навчався, однак цікавиться науками і хоче знати, що таке хімія, що вона вивчає, які речовини існують, їх властивості, для чого слід вивчати цей предмет і тому подібне.


  Тож  хочу презентувати цю книжечку для ознайомлення всім, хто відвідає мій блог, щоб відчути «дух» старої науки, ознайомитись із неординарним українськомовним виданням, побачити, як можна навчати молодих людей, не просто  диктуючи їм нові поняття, а зацікавити в предметі, речах навіть часом на перший погляд не зовсім цікавих і прозаїчних.


Посилання на адресу видання тут:
file:///C:/Users/Admin/Desktop/%D0%B7%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B0%20%D1%85%D1%96%D0%BC%D1%96%D1%8F.htm

середа, 18 жовтня 2017 р.

Підсумкова лінійка і нагородження

Фінальним акордом тижня хімії стала підсумкова лінійка та нагородження грамотами і призами учасників і призерів турніру, "найхімічнішого" класу гімназії і найкращого знавця хімії




Виставки в коридорі

Першокласникам цікаво ознайомитись з висловами про хімію і її роль в суспільстві



Фото з брейн-рингу


 Ведучі розпочали турнір.


Тарас Піхлик демонструє обвуглення цукру концентрованою сульфатною кислотою - все вдалося. Друзі по команді та й суперники у захопленні.

Фото з просвітницької години

Маю на меті доповнити допис про проведений тиждень хімії фотопідбіркою з різних заходів, які були проведені. Зокрема, старшокласники організували інформування учнів 1-2 класів, які не вивчають хімію, про цю цікаву науку


 Демонстрували цікаві відеодосліди.


Спілкувалися з молодшими школярами.


Знайомили з відомими вченими-хіміками.

вівторок, 17 жовтня 2017 р.

Засідання методоб'єднання вчителів


Сторінка із вебінару - так це було


Лекція наступного дня - фрагмент розмови і коментарів.

Програма весняної сесії


           
          Прослухала курс лекцій та отримала відповідні сертифікати. І найголовніше – це були дійсно цікаві обміни думками, поради, рекомендації від чудових фахівців, які стануть мені в нагоді під час роботи.


Підтвердження реєстрації команди гімназії у 2017 р.

              Нами отримано підтвердження про реєстрацію учнів Заліщицької державної гімназії для участі в осінній сесії творчої олімпіади «Олімпус» 2017 року!
               Нагадую, що згідно розкладу, олімпіада з хімії проходитиме 16 листопада 2017 року. Бажаю успіху всім учасникам, які вчасно заявили себе і бажають випробувати свої знання і вміння у розв’язуванні завдань творчого рівня, застосуванні шкільних знань у вирішенні практичних завдань.

Підтверджуємо отримання заявки на участь у
конкурсі: Осіння сесія

Школа: Заліщицька державна гімназія
Вул. і № будинку: вул. С.Бандери, 68
Місто (село), Район: м. Заліщики, Заліщицький район
Oбласть: Тернопільська область
Індекс: 48600

ПІП вчителів - шкільних організаторів
Сопилюк Надія Іванівна , Сушко Галина Михайлівна

Кількість учасників, заявлених на олімпіаду:
Хімія - 7 кл.  : 24
Хімія - 8 кл.  : 15
Хімія - 9 кл.   : 5
Хімія - 10 кл. : 6
Хімія - 11 кл.  : 3


        З усіх питань щодо організації проведення олімпіади звертатися до своїх вчителів хімії.





Проблема і мета STEMу

            STEM-освіта — це категорія, що визначає педагогічний процес як технологію формування та розвитку розумово-пізнавальних і творчих якостей учнів.

                      Рівень таких якостей визначає:
-         конкурентоспроможність на сучасному ринку праці
-          здатність і готовність до:
 розв’язання комплексних задач (проблем)
 – критичного мислення
 – творчості
 когнітивної гнучкості
 співпраці
 управління
 здійснення інноваційної діяльності.
  
            STEM-освіта заснована на міжтрандисциплінарних підходах: побудови навчальних програм різного рівня та окремих дидактичних елементів дослідження явищ і процесів навколишнього світу, вирішення проблемно орієнтованих завдань.
                   Акронім STEM — це:
Science — природничі науки
Technology — технології
Engineering — інженерія, проектування, дизайн
Mathematics — математика

          У STEM поєднано міждисциплінарні практики та орієнтовані підходи до вивчення природничо-математичних дисциплін. Водночас сукупність творчих, мистецьких дисциплін об’єднані загальним терміном STEM and Arts. Серед актуальних напрямів: промисловий дизайн, архітектура, індустріальна естетика. Одначе останнім часом наголошують на важливості поєднання всіх дисциплін, на міждисциплінарному підході. Тому вживають ще акронім STEAM, де літера A = All — усі.

            Головна мета STEM-освіти це реалізація державної політики з урахуванням нових вимог Закону України «Про освіту» задля:
 посилення розвитку науково-технічного напряму в навчально-методичній діяльності на всіх освітніх рівнях
створення науково-методичної бази для підвищення творчого потенціалу молоді й професійної компетентності науково-педагогічних працівників.

             Ключові компетентності Нової української школи гармоніюють у системі STEM-освіти, створюючи основу для успішної самореалізації особистості і як фахівця, і як громадянина. Використання провідного принципу STEM-освіти — інтеграції — дає змогу здійснювати: модернізацію методологічних засад, змісту, обсягу навчального матеріалу предметів природничо-математичного циклу, технологізацію процесу навчання та формування навчальних компетентностей якісно нового рівня, якіснішу підготовку молоді до успішного працевлаштування та подальшої освіти.                  

             Організаційна та навчально-методична робота STEM-освіти
STEM-орієнтований підхід до навчання є одним із актуальних напрямів модернізації та інноваційного розвитку природничо-математичного й гуманітарного профілів освіти.
 Такий підхід у школі сприяє:
популяризації інженерно-технологічних професій
підвищенню поінформованості про можливості кар’єри в інженерно-технічній сфері
формуванню стійкої мотивації у вивченні дисциплін, на яких ґрунтується STEM-освіта.
            Запровадження STEM-навчання має відбуватися: у межах чинного законодавства на засадах особистісно зорієнтованого, діяльнісного і компетентнісного підходів без очікувань повного переходу до другого покоління Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти й нових навчальних програм за розуміння напрямів освітніх реформ задля більш якісного та сучасного навчання учнів поступово.
             Педагоги загальноосвітніх і позашкільних закладів провадять навчальну діяльність у 2017/2018 навчальному році відповідно чинних навчальних програм. Проте програма не обмежує творчу ініціативу — педагог застосовує: гнучкість у відборі та розподілі навчального матеріалу відповідно до потреб вихованців, доцільні методи і засоби навчання (навчально-методичні комплекти, підручники, програми спецкурсів, посібники, аудіо-, відеоматеріали тощо).

             Компетентнісна модель навчання
Перехід до компетентнісної моделі навчання та впровадження нових методичних підходів передбачає: принципово нове цілепокладання у педагогічному процесі, зміщення акцентів у навчальній діяльності з вузькопредметних на загально дидактичні, оновлення структури й змісту навчальних предметів, спецкурсів тощо, визначення та оцінювання результатів навчання через ключові й предметні компетентності учнів, наскрізне STEM-навчання, компетентнісно орієнтовані форми та методи навчання, системно-діяльнісний підхід, інноваційні, ігрові технології навчання, технології case-study, інтерактивні методи групового навчання, проблемні методики з розвитку критичного і системного мислення тощо, корегування змісту окремих тем навчальних предметів з акцентом на особистісно-розвивальні, ігрові методики навчання, ціннісне ставлення до досліджуваного питання, створення педагогічних умов для здобуття результативного індивідуального досвіду проектної діяльності та розробки стартапів.



Оголошення конкурсу- 2017

Уже зроблено заявку на участь в осінній сесії
Інститут Розвитку Шкільної Освіти (ІРШО) організовує предметні олімпіади Олімпус для школярів на різному рівні знань. Олімпіади вносять різноманітність у систему занять, є цікавим доповненням при освоєнні освітніх програм, а також є зовнішнім джерелом оцінки рівня знань учнів.
Найближчі предметні оліпіади, на які ми ласкаво запрошуємо Ваших учнів, будуть проводитися з 13.11.2017 р. по 17.11.2017 р.
Нижче Ви зможете детально ознайомитися з інформацією щодо проведення олімпіади "Осіння сесія":

I. Загальні правила:

1. Олімпіади проводяться серед учнів 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 класів.
2. Олімпіади будуть проведені у Ваших школах на базі матеріалів, розроблених педагогічним колективом Олімпуса. Бланки зі змістом тестів і бланки відповідей будуть надіслані заявленій школі до 10.11.2017 р.
3. Олімпіади є тестами багаторазового вибору, які складаються із 30 завдань. До кожного завдання в тестах буде запропоновано 4 варіанти відповідей, із яких правильним може бути один, кілька, всі, а може і не бути правильного варіанта. Учень також має можливість залишити питання без відповіді.
4. Pозклад олімпіад:
  • 13.11.2017 р. – українська мова
  • 13.11.2017 р. – фізика
  • 14.11.2017 р. – українська література
  • 14.11.2017 р. – біологія
  • 15.11.2017 р. – математика
  • 15.11.2017 р. – географія
  • 16.11.2017 р. – історія
  • 16.11.2017 р. – хімія
  • 17.11.2017 р. – англійська мова
  • 17.11.2017 р. – німецька мова
Час початку олімпіад визначає Педагог.
5. В тестах будуть завдання різної складності, тому всі учні зможуть випробувати свої сили.
6. Після проведення олімпіад (до 20.11.2017 р.) заповнені бланки відповідей разом із копією чека про оплату необхідно надіслати рекомендованим листом на адресу: ТзОВ ”Інститут Розвитку Шкільної Освіти”, вул. Торф'яна, буд. 7А, м. Львів, 79019, де вони будуть перевірені.
7. Організатор розпочинає надсилати школам результати та нагороди із 26.01.2018 р.

II. Нагороди:

1. Кожен Учасник олімпіади, незалежно від досягнутого результату, отримає диплом учасника.
2. Для кращих у кожній віковій групі передбачені такі нагороди:
  • Місця 1-5: Дипломи лауреатів і книги в нагороду
  • Місця 6-10: Дипломи лауреатів
  • Місця від 11: Дипломи учасників
Місця присуджуються незалежно від кількості осіб, що отримали таку ж кількість балів.
3. Крім того, кожен Педагог, який візьме участь в організації олімпіади, отримає сертифікат, що підтвержуватиме його участь у проведенні олімпіади.

III. Оформлення заявки про проведення олімпіади в школі:

1. Заявка від Шкільного Організатора приймається до 13.10.2017 р.
Мінімальна кількість учасників від школи - 8 осіб (загалом з усіх предметів та класів, які включені в конкурс).
2. Заявити про участь школи можна одним з чотирьох способів:
  • заповнити заявку на нашому сайті
  • заповнити бланк заявки і вислати факсом на номер (032) 297-04-59
  • зателефонувати і передати дані за номером (032) 297-04-58, (067) 673-40-96, (050) 379-74-75
  • заповнити бланк заявки і вислати поштою на адресу: ТзОВ “Інститут Розвитку Шкільної Освіти” вул. Торф'яна, буд. 7А, м. Львів, 79019
3. Учень, що бажає взяти участь в олімпіаді, повинен оплатити внесок у розмірі 22 грн.
Після проведення конкурсу із зібраних коштів на рахунок
ТзОВ “Інститут Розвитку Шкільної Освіти”
вул. Торф'яна, буд. 7А
м. Львів, 79019
Код ЄДРПОУ 38172534
р/р 26006365747
АТ «Райффайзен Банк Аваль», м. Київ
МФО 380805
Шкільний Організатор Олімпіади повинен переказати:
  • по 20 грн. з Учасника, якщо кількість Учасників від школи - 9 осіб і більше;
  • по 22 грн. з Учасника, якщо кількість Учасників від школи - 8 осіб і менше.
Оплату за фактичну кількість Учасників необхідно здійснити до 20.11.2017 р. включно.
Решта коштів (2 грн. від Учасника) знаходяться в розпорядженні школи, їх можна використати на організацію олімпіади та шкільні нагороди.
4. Один внесок дозволяє взяти участь в одній олімпіаді. Якщо один Учасник бере участь в кількох олімпіадах, він повинен оплатити кожну з них. Відповідно за участь в кожній олімпіаді він отримає диплом і/або нагороду.
5. Педагог може копіювати бланки із завданнями для учнів, які вирішили взяти участь в олімпіаді в останній момент. З технічних причин копіювати бланки відповідей не можна. У посилці Ви знайдете на 20% бланків відповідей більше, ніж потрібно відповідно до заявки.
6. Фактична кількість учасників порівняно із заявленою не може бути меншою, ніж на 10%.
Ще раз ласкаво просимо всіх бажаючих взяти участь у предметних олімпіадах. Додаткову інформацію можна знайти на нашому сайті.