пʼятниця, 17 квітня 2020 р.

Щиро вітаю зі Святом Воскресіння!

Незмінним атрибутом Великоднього святкового столу традиційно є пасхальні паски і фарбовані яйця.
           Для прикрашання великодньої пасочки використовують глазур, до складу якої входять крохмаль та цукрова пудра. Вони належать до вуглеводів (полісахаридів, якщо точно). Для приготування глазурі, її слід змішати із яєчним білком. При цьому утворюється складна сполука вуглеводу з білком, що називається ГЛІКОПРОТЕЇН.(Дякую "хімія навколо нас" за підготовку інформації).


              Існує легенда про те, що звичай фарбувати яйця стався від святої Марії Магдалини, яка після Вознесіння Господнього, постала перед імператором Тиберієм, і піднесла йому яйце як символ Воскресіння. На що Тиберій сказав, що мертвий не міг воскреснути, одно так, як і яйце не може стати червоним. Після цих слів яйце в руках імператора почервоніло. Відтоді у свято Воскресіння Христового прийнято дарувати крашанки.

Сьогодні на магазинних полицях можна знайти безліч різноманітних харчових барвників, які допоможуть надати крашанкам будь-який колір і відтінок. Однак доступність зовсім не означає безпеку. Я пропоную кілька способів фарбування яєць за допомогою натуральних барвників, які, до речі, завжди знайдуться під рукою.

Червоний і рожевий колір надати крашанкам допоможе буряковий фреш: опустити вже варені яйця на півгодини в буряковий сік. Якщо скоротити час перебування крашанок в соку, можна добитися не тільки червоного, але і рожевого відтінку.
Щоб надати крашанкам помаранчевий колір, знадобиться морквяний сік. Як і у випадку з буряком, вже варені яйця потрібно на півгодини помістити в морквяний фреш. Інтенсивність забарвлення залежатиме від часу «замочування» крашанки.
Жовтий колір подарує крашанці корінь куркуми (шафрану). Вам потрібно буде розвести в гарячій воді кілька ложок порошку куркуми і, довівши розчин до кипіння, залишити на повільному вогні на кілька хвилин. Дайте відвару охолонути, а потім відваріть в ньому яйця. Також фарбувальний розчин можна приготувати з цедри лимонів, апельсинів і молодих березових листочків.
Темно- і ясно-зелений колір: Щоб забарвити білу шкаралупу в зелений колір, можна використовувати сік петрушки, кропу, базиліка і зеленого перцю. Але в отриманні інтенсивного відтінку вам допоможе шпинат. Ці трави потрібно уварювати на повільному вогні протягом півгодини, після чого зварити у відварі яйця. Теж саме можна зробити за допомогою розчину зеленки. Розчин діамантової зелені потрібно розвести водою до потрібної насиченості і потім опустити в нього вже зварені яйця.
Коричневий і золотистий колір:  Щоб отримати коричневий відтінок, можна зварити яйця у міцному настої кави або цибулиння (так робила ще моя бабуня). Чим більше ви зберете цибулиння, тим інтенсивнішим вийде колір.
Для того, щоб отримати синій відтінок, потрібно подрібнити синю капусту, залити кипяченою водою і додати 2 столові ложки оцту. Коли розчин набуде потрібного вам відтінку, просто замочіть зварені яйця у ньому.
Насправді на практиці вийшло так:
    Зелений (листям кропу), жовтий (квітами кульбаби) та рожевий (червоною цибулею й буряковим соком) кольори дуже слабо виражені. Зате звичайне цибулиння зафарбувало яйця у насичений коричневий колір. Особливо неповторні маленькі перепелині крашаночки - в крапочку та зовсім білі.
    Експериментуйте, це цікаво, завжди можна для себе відкрити щось невідоме.

Солодкої пасочки,
смачної ковбасочки,
свяченої крашаночки,
веселих Свят - у сімейному колі!
Бувайте здорові!

Немає коментарів:

Дописати коментар