середа, 20 грудня 2017 р.

Самоосвіта вчителя - обов'язкова умова його професійного росту

      Сьогодні отримала електронну версію сертифіката про участь у вебінарі осінньої сесії Інтерактивної школи творчого вчителя. На жаль, через об'єктивні причини, заплановані лекції з хімії так і не відбулися. З нетерпінням чекатиму весняної сесії. Завжди для себе відкриваю щось нове, отримую необхідні для подальшої роботи знання. Під час вебінарів можна обмінятися думками, поставити запитання до лектора в он-лайн режимі та отримати відповіді.


понеділок, 18 грудня 2017 р.

Слайд-шоу з дня науки хімії в гімназії


Завдячуючи заступнику директора з методичної роботи Заліщицької державної гімназії Кузь Світлані Михайлівні, пропонується ще одне слайд-шоу цікавих моментів під час проведення хімічного заходу:
http://web.photodex.com/create/?watch-abb4b2x4

четвер, 14 грудня 2017 р.

Фото з вечора





День науки хімії в Заліщицькій гімназії

Цікавий хімічний захід в гімназії відбувся!
       Як ми й анонсували, в четвер 14 грудня 2017 року у Заліщицькій державній гімназії відбувся цікавий хімічний захід «Нас хімія, наука-чарівниця, бере в свої долоні, мов цариця». Було цікаво… було весело… було пізнавально… було креативно… було пісенно… було поетично… було хімічно-дослідно… В цілому,  захід отримав позитивні відгуки від учнів, учителів та адміністрації – і нам, педагогам-хімікам Сопилюк Н.І. й Сушко Г.М., дуже відрадно, що праця наша не марна. Учасники вікторини зуміли продемонструвати хороші знання з предмету й інших дисциплін, пов’язаних з хімією, отримали багато нових знань. А ще, гімназисти 7-А класу Завінська Наталя та Рацин Ірина потішили слухачів тематичними піснями. Учні 3-Б класу читали вірші про хімію, учні 4-Б класу ознайомили з хімічними цікавинками (про число Авогадро, перли, газ етан). Звичайно ж, найочікуванішими були хімічні досліди – і вони вдалися юним хімікам з 5-А та 5-Б класів. Вправними ведучими всього дійства зарекомендували себе Бурка Яна і Семянів Максим. А ще - організатори свята підготували виставки цікавих книг про хімію, вислови вчених і письменників про роль хімії і науки в житті людини, виставку засобів побутової, косметичної, харчової, медичної хімії. 
       Цей день запам’ятається гімназистам, адже день науки хімії був насиченим, цікавим, змістовним і приніс нові знання, набуті не під час «нудних уроків», а на неформальному заході з елементами практичного застосування отриманих знань. Фінальним акордом прозвучали слова всіх глядачів заходу: «Ми любимо хімію!» 
       Тож крокуймо впевнено у країну знань.



вівторок, 12 грудня 2017 р.

Оголошення



Матеріали науково-практичного семінару Я - дослідник

З'явилася унікальна нагода для всіх відвідувачів мого блогу "заочно" разом зі мною побувати на науково-практичному семінарі “Нова українська школа: основи навчально-дослідницької діяльності”, оскільки всі матеріали надіслані учасникам семінару для використання у роботі та анонсування у своїх шкільних колективах. Про самий семінар я уже проінформувала у попередній замітці. Сьогодні надаю можливість відвідати сторінки виступів спікерів, переглянути презентації, ознайомитись із ключовими ідеями проекту.


https://drive.google.com/open?id=1Idbvd6cRSgafUoVpB5QH5WEonl2YtiQz

пʼятниця, 8 грудня 2017 р.

Участь у науково-практичному семінарі "Я- Дослідник"






Науково-практичний семінар
«Нова українська школа: основи навчально-дослідницької діяльності»
                   На базі Тернопільського ОКІППО 07 грудня 2017 року відбувся науково-практичний семінар «Нова українська школа: основи навчально-дослідницької діяльності». Участь у семінарі взяли педагоги Заліщицької державної гімназії, яка є учасником Всеукраїнської програми «Я- дослідник» - директор гімназії Войчишин Олександра Дмитрівна і вчитель хімії і природознавства, голова методоб’єднання  вчителів природничих дисциплін закладу Сопилюк Надія Іванівна. Спікерами, тренерами семінару виступили представники ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», викладачі Університету менеджменту освіти, директор ВД «Освіта», представники ІТ. Integratior, розробники технічного рішення «Сучасний кабінет технологій».
                Слухачі семінару із цікавістю прослухали лекції Ірини Василашко (завідувач сектору підготовки вчителів відділу STEMoсвіти Інституту модернізації змісту освіти) «Упровадження методичних підходів STEM –освіти в освітній процес: здобутки та перспективи розвитку»; Ольги Коршунової (методист відділу STEMoсвіти ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти») «Презентація освітнього проекту «Я-дослідник». Основи навчально-дослідницької діяльності учнів»; Наталії Гущиної (старшого викладача кафедри відкритих освітніх систем та ІКТ ДВНЗ «Університет менеджменту освіти») Мобільні додатки як інструмент дослідника. Відбулися практичні заняття – Практикум з основ навчально-дослідницької діяльності (О.Коршунова). Керівник напрямку роботи з сферою освіти ІТ. Integratior Ігор Старенький та розробник методичного підходу та технічного рішення «Сучасний кабінет технологій» Антон Дзюба презентували розробки нових технологій у навчанні – сучасний кабінет STEMoсвіти, створення і використання голограм у вивченні різних предметів, провели практикум зі створення моделі уроку фізики у дослідницькій методиці навчання.

                День семінару був дуже цікавим, максимально насиченим, носив глибокий пізнавальний, навчальний, практичний характер. За підсумками навчання учасники науково-практичного семінару отримали відповідні сертифікати. Отримані знання будуть донесені до уваги всього колективу педагогів-однодумців й використовуватимуться у подальшій роботі. 


 

середа, 6 грудня 2017 р.

Результати ІІ етапу олімпіади з хімії

Результати олімпіади
          Згідно протоколів перевірки робіт учасників ІІ  етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з хімії, наші гімназисти здобули гідні місця під час виконання запропонованих завдань. Члени команди юних хіміків з гімназії здобули 4 призові місця:
І місцяучениця 11 (7)-Б класу Дзівідзінська Мар’яна
-         учениця 9 (5)-Б класу  Заянчковска Надія
ІІ місцеучениця 9 (5)-Б класу  Кальчук Тамара
ІІІ місцеучениця 8 (4)-А класу Безушко Юлія.

            Щиро вітаємо наших призерів олімпіади а також учасників районного етапу олімпіади з хімії Сем’яніва  Максима,  Гірного Миколу, Ланга Дмитра і Гловацького Максима, які також показали хороші результати під час виконання робіт олімпіади. Участь в олімпіаді – це завжди важка праця, велика відповідальність, вміння застосувати свої знання при розв’язуванні нестандартних задач, опанування навчальним предметом понад шкільну програму. Участь в районному етапі олімпіади - це вже велика перемога. Ви всі – молодці!!!


вівторок, 5 грудня 2017 р.

ІІ етап учнівської олімпіади з хімії

Районна олімпіада з хімії

         В неділю 3 грудня відбувся ІІ етап учнівської олімпіади з хімії на базі Заліщицької гімназії. Представники всіх загальноосвітніх шкіл І-ІІ та І-ІІІ ступенів району виборювали звання «кращого хіміка». Учні 7, 8, 9, 10, 11 класів представляли свої знання та виконували завдання, які запропонували науковці Тернопільського ОКІППО. Від Заліщицької державної гімназії до складу команди юних хіміків ввійшли учні 7 (3)АіБ класів Ланг Дмитро і Гловацький Максим, 8 (4)-А класу Безушко Юлія, 9 (5)Б класу Кальчук Тамара і Заянчковска Надія, 10 (6)-АіБ класів Сем’янів  Максим та Гірний Микола, 11 (7)-Б класу Дзівідзінська Мар’яна. 

неділя, 3 грудня 2017 р.

Засідання творчої групи вчителів хімії району

Засідання творчої групи вчителів хімії
 на базі Заліщицької державної гімназії
       03 грудня 2017 року під час проходження ІІ (районного) етапу Всеукраїнської учнівської  олімпіади з хімії, на базі Заліщицької державної гімназії було проведено засідання творчої групи вчителів хімії району за участю всіх педагогів даного фаху шкіл нашого регіону. Засідання творчої групи підготували і провели вчителі хімії гімназії Сопилюк Надія Іванівна та Сушко Галина Михайлівна. Увазі членів творчої групи було запропоновано два питання: про запровадження елементів STEM освіти  в роботу вчителів-природничників Заліщицької гімназії та ознайомлення із досвідом роботи вчителя Сопилюк Н.І.
            Вчителі шкіл району переглянули відео фрагменти уроків хімії з елементами  STEM освіти  у 11 (7)-А класі Сопилюк Н.І. та в 10 (6) –А і 10 (6) -В класах вчителя Сушко Г.М. Надія Іванівна Сопилюк ознайомила із цілями, вимогами, методичними прийомами STEM освіти, а також проінформувала про новини в організації навчально-виховного процесу та позакласної роботи з учнями, що передбачають компетентнісний підхід до викладання предмету, розвиток творчих здібностей школярів, застосування на практиці отриманих знань. Зокрема, ознайомила із питаннями, які розглядалися під час вебінару Інтерактивної школи творчого вчителя видавництва «Ранок», який проходив в рамках осінньої сесії в листопаді 2017 року за темою «Підготовка майбутнього вчителя у системі STEM освіти».
            Під час обговорення другого питання порядку денного, педагоги району прослухали звіт вчителя хімії гімназії Сопилюк Н.І. про досвід роботи на тему: «Формування в учнів наукового розуміння світу в процесі вивчення хімії та природознавства у курсі середньої школи». Вчитель винесла на розгляд творчої групи та колег-хіміків напрацювання у своїй роботі, зокрема методи і прийоми роботи під час викладання предмету, сторінки творчості, позакласні заходи, які сприяють розвитку пізнавальних навиків гімназистів і сприяють формуванню в учнів завершеної уяви про природу та навколишній світ на науковому рівні, виробленню потреби і вмінню здобувати наступні знання. 
            У роботі творчої групи взяли участь заступник директора з методичної роботи Заліщицької державної  гімназії Кузь С.М. та завідувач райметодкабінету Кулачковський В.В.








субота, 25 листопада 2017 р.

Ivan_NAVI_feat._Mariya_Yaremchuk ХІМІЯ


https://drive.google.com/open?id=1R9CU73CZSpJZ4DtUrA2jwFYJ69dHL9z0

Пісня про хімічні елементи


https://drive.google.com/open?id=1PCzd-PIMHmTBYOSdWlH9eRQ06i8sdi27

Програма професійного росту


У 2017-2018 навчальному році в ході підготовки до атестації підготувала програму (план) свого професійного росту, який стимулює мене до поглиблення методичного, професійного фахового рівня, опанування нових підходів до викладання хімії і природознавства:

https://drive.google.com/open?id=1SQC4-sKQEhPlC5sUMv4gqTIBk1kYYsGL


понеділок, 20 листопада 2017 р.

Хімія цікава, наглядна, доступна, інтерактивна

                              

            Кращий спосіб мотивувати дитину до навчання – зробити науку цікавою. Візуалізація навчальної інформації здатна творити чудеса! Ви переконаєтеся, що навчання може бути не тільки корисним, але і по-справжньому захоплюючим! Презентую добірку з 10 фантастично цікавих інтерактивних візуалізацій, які можна використовувати на уроках історії, географії, астрономії, математики та хімії. Ви вважали хімію складною наукою, а таблиця Менделєєва вас лякала? Сервіс TEDed створив інтерактивну таблицю хімічних елементів. Переходьте за посиланням та знайомтеся з ПСХЕ в іншому ракурсі:


            Клік мишкою по будь-якому осередку таблиці автоматично відкриває відео, в якому дивний професор з університету Ноттінгема протягом 2-3 хвилин зрозумілою мовою покаже і розповість основні хімічні властивості обраного елемента і його застосування в повсякденному житті.
            Запрошую учнів відвідати цікаві сторінки хімічної науки, відкрити для себе нове бачення Періодичної системи хімічних елементів та отримати знання про  хімічні елементи значно більші, ніж у шкільному підручнику.


Відеофрагменти уроку хімії з елементами STEM-освіти

            Пропоную відеофрагменти уроку хімії в 7 (11) класі Заліщицької державної гімназії з елементами  STEM-освіти.

https://drive.google.com/open?id=1nSCyBc-Nb39FF3T7b3XGRZGqeXz5Rr1u

неділя, 19 листопада 2017 р.

Успішне завершення курсової підготовки


              
              З 25 вересня по 15 листопада 2017 року проходила очно-заочну курсову підготовку на базі Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти. Склала вихідне тестування, захистила випускну роботу та отримала свідоцтво про підвищення кваліфікації. Науковим керівником курсів групи вчителів хімії та біології області (в складі 29 чоловік) був Черняк Володимир Максимович –доктор біологічних наук, професор, в.о. завідувача кафедри змісту і методик навчальних предметів ТОКІППО. З курсантами працювали методисти інституту Турчин Ольга Василівна та Мартинюк Лідія Олександрівна. Цікавими були не лише курси, а й спілкування педагогів між собою, обмін досвідом і думками. 


пʼятниця, 17 листопада 2017 р.

Осіння сесія "Олімпуса" відбулася



             

  Як і було заплановано, 16 листопада 2017 року в Заліщицькій гімназії проходила осіння сесія творчої олімпіади «Олімпус» з хімії 2017 року. Усі необхідні матеріали, розроблені педагогічним колективом Олімпуса: бланки зі змістом тестів і бланки відповідей завчасно надійшли поштою від Інституту Розвитку Шкільної Освіти (ІРШО). Розв’язували запропоновані завдання 53 учні 7-11 класів гімназії. Вчителями-координаторами конкурсу стали вчителі хімії гімназії Сопилюк Надія Іванівна та  Сушко Галина Михайлівна. Найактивнішими були учні 3(7)-Б класу, адже тут 19 гімназистів виявили інтерес до хімії та завдань «Олімпуса». Учасники олімпіади з цікавістю, самостійно працювали над тестовими завданнями багаторазового вибору та задачами різного рівня складності, які в цілому складали 30 завдань.  Після проведення олімпіади  заповнені бланки відповідей надіслано рекомендованим листом на адресу: ТзОВ ”Інститут Розвитку Шкільної Освіти” м. Львів, де вони будуть перевірені. Чекаємо результатів нашої праці і сподіваємося, що гімназисти гідно справились із завданнями. Організатор повідомить результати та надсилатиме нагороди учням, які взяли участь в олімпіаді, із 26 січня 2018 р. Кожен учасник олімпіади, незалежно від досягнутого результату, отримає диплом учасника, а для кращих у кожній віковій групі передбачені ще й нагороди: Дипломи лауреатів і книги.




середа, 15 листопада 2017 р.

Лаконічні вірші-семирядники на хімічну тему

            Оксиди
З Оксигеном
Звязалися
Метали
Й неметали:
Іонним,
Ковалентним зв’язком –
Оксиди.


          Основи
Луги – їдкі,
Усі інші
Нерозчинні
Гідроксиди;
Містять
ОН-групу  –
Основи.

неділя, 12 листопада 2017 р.

Вірші-семирядники на хімічну тему

        Пропоную Вашій увазі нетрадиційний підхід до вивчення властивостей речовин і сполук хімії через складання "семирядників" - лаконічних віршованих рядів. Буду рада почути продовження у роботах своїх учнів. Бажаю успіху!

           Кисень
Життєвий,
Молекулярний
Зріджується,
Слабо розчиняється
Хімічно активний, 
Міститься в атмосфері.
Газ.

           Розчин
Однорідний,
Істинний,
Прозорий,
Розчинний,
Містить іони,
Електропровідний. -
Електроліт.

         Хімічний зв'язок
Зв’язує,
Утримує.
Іонний,
Ковалентний
Неполярний і полярний,
Утворює молекулу.
Міцний.

          Вуглеводні
Алкани,
Алкени,
Дієни,
Алкіни,
Арени й циклічні -
Містять Карбон і Гідроген -
Органічні.

           Вода
Чиста,
Прозора,
Безбарвна, не пахне,
Замерзає
І стає парою,
Життєво важлива.
ЇЇ бережи!


Відеотрансляція цікавих дослідів


https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fyoutu.be%2FvzopTRZzh-Y&h=ATOto_qnEl7cG1HXDcTkpbVC7WSHNOoIYKgTa3TQygJhrbVNLGxdTe7Xxf9co7hiPJ06Ul3ymqmUGeUZLAKHmNgtd422WKeqMq3XV2611nedA847laBY76SjtcT6vb6V7EyFGD5JTe0Ij24DiNjrJaGRdHaP3xEMoZmnojKWORvfcKM_a1c0T2kxNWyVLkG_p5K5q93WNp9KCGP82dgauF6QcT3R1XVTY__5XUWC8MT6hZwx9i8MGfkxbmoRxvEox0QUq31PKQvn_qLoMnFykfN4gzZ8IzSIuQ

субота, 11 листопада 2017 р.

Осіння сесія 2017-2018 рр.


            Розпочалася осіння сесія вебінарів онлайн-навчання видавництва "Ранок" "Інтерактивна школа творчого вчителя на 2017-2918 навчальний рік",
яка триватиме з 06 по 25 листопада 2017 року.
 Я обрала для себе чотири заняття: три години з хімії 7-8-9- класи та STEM-освіту.


Бабине літо

                 Пропоную Вашій увазі вірш, написаний моїм сином ще коли він навчався в нашій гімназії. Завдання було описати свої спостереження за явищами в природі. Для нього стало відкриттям, що бабине літо - не тільки фізичне явище, а й певним чином біологічне. І ось як він це зумів передати у віршованій формі.

Бабине літо
Початок осені, погожі дні.
            У високості неба, мов тії кораблі,
       Пливуть легесенькі хмаринки.
                                                Несе їх вітер вдалині
                                                Навколо матінки-Землі.
Теплінь навкруг, неначе влітку,
Без дощику – останні дні.
В повітрі, наче серпантини,
Снують біленькі павутинки
На радість всім.
 Хоч осінь вже, та зветься літом:
                                            Не молодим, не юним, ні.
              Назвав хтось «бабиним», прощальним.
                                            Воно всім людям до душі,
                                            А особливо – дітворі!
Бо ці тоненькі ниточки
Плетуть маленькі павучки,
Яким цікаво привітатись
Із кожним хлопчиком й дівчатком,
Що стрінуться їм на путі.
                                             (Володимир Сопилюк)

А це просто - осіннє фото


Заняття в "демократичній школі"



неділя, 5 листопада 2017 р.

Вислови про хімію


Природознавство і музика

         Здавалося б, звичні для нас речі, до яких ми вже настільки привикли, що не задумуємося над їх походженням і корінням, містять цікаві загадки, інколи неочікувані й неперебачливі. Зв'язок між подекуди, здавалося б, несумісними голузями суспільного життя заставляє по іншому подивитися на вивчення хімії, фізики чи математики.  По сучасному в педагогіці це тепер називається STEAM-освіта. Знати, вміти, використати й застосувати вміння базових наук у будь-якій галузі суспільного життя - колись це носило назву "загальна освіченіст, культура, висока ерудованість чи інтелегентність". Саме тому молода людина, яка ставить перед собою мету досягти в житті певного успіху, має бути всебічно розвинутою, освіченою, інформованою. 
       Вдаюся до спроби переконати вас, що між природознавчими науками і музикою теж є міцний та глибокий зв'язок.
          Що насправді означають ноти?  Чи замислювалися ви коли-небудь про те, хто придумав нотну грамоту і чому саме До-ре-мі-фа-сіль-ля-сі, і що взагалі означають ці букви?
           Винахідником всесвітньо відомої нотної грамоти вважається чернець Гвідо Аретінський (Гвідо д''Ареццо), що жив в 990-1160 роки нашої ери. Як і все прекрасне в ті часи, нотна грамота зародилася поблизу ФлоренціїГвідо був учителем музики і хорового церковного співу при різних храмах, він багато подорожував по Італії, зустрічався в Римі з Папою Іоанном XIX і багато працював над створенням музичної грамоти, яка стала б загальноприйнятою.
Одного разу, намагаючись придумати більш легкий спосіб заучування незнайомих мелодій для піснеспіву, Гвідо придумав систему сольмизації на основі акровірша молитви до Іоанна Хрестителя:

UT queant laxis
REsonare fibris
MIra gestorum
FAmuli tuorum
SOLve polluti
LAbii reatum
Sancte Ioannes

           (В перекладі з латинської:"Щоб слуги твої голосами своїми змогли оспівати чудово діяння твої, очисти гріх з наших зганьблених вуст, о, Святий Іоанн"). Назви всіх нот, крім першої, закінчуються на голосний звук, їх зручно співати. Склад ut - закритий і проспівати його як усі неможливо. Тому назва першої ноти октави, ut в 16 столітті замінили на do (швидше за все, від латинського слова Dominus - Господь).
          Сучасна інтерпретація назв нот виглядає так:

Do - Dominus - Господь;
Re - rerum - матерія;
Mi - miraculum - диво;
Fa - familias рlanetarium - сім'я планеттобто сонячна система;
Sol - solis - Сонце;
La - lactea via - Чумацький шлях;
Si - siderae - небеса.

   Завдяки авторитету Гвідо латинська літерна нотація утвердилася як загальноприйнята в західній Європі і зберігається до наших днів.

       Крім усього іншого, Гвідо належить і величезна заслуга в прогресі письмової частини нотної грамоти. Під час виступу хору, Гвідо для вказівки нот використовував свою ліву руку: згинаючи суглоби пальців він вказував, яку ноту брати в той чи інший час.
        Надалі, Гвідо почав відзначати звуки нотами (від латинського слова nota - знак). Ноти, заштриховані квадратики, розміщувалися на нотному стані, що складається з чотирьох паралельних ліній. Зараз цих ліній п'ять, і ноти зображують кругом, а не квадратом, але принцип, введений Гвідо, залишився без змін.