понеділок, 15 квітня 2019 р.

Уроки-дослідження з елементами STEM-освіти в 10-х класах

     Навчання буде цікавим тоді, коли учні розуміють його практичне значення в житті. Саме тому у 10 (6) класах Заліщицької гімназії 15 квітня проведено уроки-дослідження "Знайомі незнайомці" про речовини й матеріали домашньої аптечки. Уроки потребували попередньої підготовки: учні Сорба Євген та Монич Тарас (6-б клас) і Молдаван Назар (6-а клас) власноруч виготовили  аптечки, в які ми поміщали досліджувані лікувальні засоби. Решта учнів класу, отримавши випереджувальне завдання, шукали необхідну інформацію про ту чи іншу речовину. Кожен гімназист, придбавши лікувальний засіб, вивчав його хімічну формулу, фізичні або хімічні властивості, завдяки яким цей засіб використовується як лікувальний, фізіологічну дію сполуки на організм людини, його роль і місце в домашній аптечці. Презентація результатів власних досліджень була цікавою саме практичним спрямуванням отриманої інформації. Таким чином ми з учнями наповнили свої аптечки необхідними ліками - створили аптечні бокси для кабінету хімії та учительської гімназії.
 


 


 
 

 

 

 
 
 


понеділок, 8 квітня 2019 р.

Історико-екологічна акція гімназистів

        В рамках місячника екологічного виховання та з метою вшанування пам’яті невинно убієнних в’язнів, яких скинуто органами НКВС з залізнодорожного моста в м. Заліщики 05 липня 1941 року, учнями 4 (8)-а класу Заліщицької гімназії під керівництвом вчителів природничої кафедри гімназії Сопилюк Н.І. та Сушко Г.М. проведено прибирання території навколо Хреста, встановленого на березі Дністра в пам'ять про ту трагічну подію.
        Спочатку гімназисти схилили голови перед Пам’ятним знаком, склали молитву за душі загиблих на цьому місці. А надалі – активно закипіла робота: нами зібрано 16 пакетів сміття (переважно скляні пляшки, пластикові стаканчики й пляшки, папір і т.п.).
        Сподіваюсь, проведена акція не тільки сприятиме екологічному вихованню учнів, адже нами очищено ще одну невеличку територію рідного краю. Гімназисти мали можливість доторкнутися до історичного минулого Заліщанщини, пригадали, як в нерівній боротьбі здобувалась незалежність і воля України, що стимулюватиме молодь і надалі з пошаною ставитись до історичних місць своєї малої батьківщини.

четвер, 4 квітня 2019 р.

Підсумкове засідання наукового товариства "Пошук"


Традиційно у квітні місяці гімназисти-пошуківці підводять підсумки роботи над навчально-науковими проектами, з якими вони працювали впродовж навчального року під керівництвом учителів-наставників. Учнівське наукове товариство «Пошук», в якому займаються гімназисти, дає змогу зробити перші кроки у дослідженні в будь-якій галузі науки, відчути себе вченим-науковцем, навчитися теоретично опановувати тему, виконувати практичні експерименти, узагальнювати, робити правильні висновки.
          У 2018-2019 навчальному році на підсумкове засідання наукового товариства «Пошук» з хімії свої праці представили мої учні Угрин Юрій, Миронюк Софія, Бурка Яна з 6 (10)-а класу, Коверчук Софія, Михалків Юлія з 3 (7)-а класу та Панчук Анастасія з 3 (7)-б класу. Цікавими для членів товариства, вчителів та керівників гімназії були запропоновані теми наукових робіт: про явища хімічні у побуті, хімічні реакції, що супроводжуються виділенням газів, роботу з вирощування кристалів у домашніх умовах (третьокласники) та про шкідливість паління цигарок, кальяну, електронних цигарок на організм молодої людини, про походження, склад, користь й шкоду жувальних гумок (шестикласники). Усі наукові проекти містили власні дослідження, супроводжувались демонстрацією дослідів, відеозаписами, презентаціями, підтверджувались спостереженнями гімназистів, статистичними чи наочними даними. Учні, що представили власні наукові проекти, добре володіли обраною темою, були лаконічними, переконливими. Це дало змогу отримати найвищі результати про оцінюванні робіт (І та ІІ місця).
            Разом із учнями-пошуківцями й вчителями хімії Сопилюк Н.І. й Сушко Г.М. (до речі, учні 9-х класів, яких навчає Сушко Г.М., теж успішно презентували свої 8 науково-реферативних робіт та слайд-презентацій), у засіданні взяли участь Горин Н.П. – вчитель фізики, Рибак Я.Я. – вчитель фізики та заступник директора з виховної роботи, Кузь С.М. – заступник директора з навчально-виховної роботи Заліщицької гімназії. 
           Можна із впевненістю сказати, що навчальний і науковий рік для членів НГТ "Пошук" був успішним і корисним.
           Доречно зауважити, що такі наукові проекти гімназистів готуються не тільки для вузького кола слухачів наукового товариства. Усі запропоновані учнівські праці попередньо презентувалися у класах на уроках з тієї чи іншої теми й знаходили зацікавленість у однокласників. Скажімо, саме сьогодні 04 квітня учениці Миронюк С. та Бурка Я. на уроці хімії в 6-а класі представили власне дослідження про тютюнопаління, з яким виступили пізніше на засіданні НГТ "Пошук".

понеділок, 1 квітня 2019 р.

Урок-дослідження "Білки" у 6-а класі


        Цікавий і пізнавальний урок-дослідження проведено в 6-а класі 01 квітня 2019 року. Змістовне повідомлення про склад, утворення, класифікацію та хімічні властивості білків підготувала учениця Смеречанська Юлія. Розповідь доповнювалася відеороликом та презентацією з вибраної теми, що дало можливість гімназистам  краще зрозуміти новий матеріал. Навчальний проект отримав зацікавленість у однокласників, адже крім «сухої» хімічної інформації містив багато цікавих фактів із поширення білків, їх біологічної ролі, різних рівнів білкового життя організмів.



        
      Лейтмотивом вивчення теми стали 2 лабораторні роботи «Біуретова реакція» та «Ксантопротеїнова реакція», які використовують для кольорового виявлення білків у органічних сполуках. Десятикласники не тільки вивчили нову тему, навчалися виявляти білки за кольоровими реакціями на функціональні групи, що входять до складу білків, а й акцентували увагу на важливості цих речовин для формування живих організмів, особливо дитячого та підліткового віку (які формуються і ростуть), виявили необхідні продукти харчування для повноцінного розвитку людини, зрозуміли важливість виконання аналізів крові та сечі для виявлення рівня білка в організмі. Такий урок був цікавим для гімназистів, а отримані практичні знання і навички стануть у пригоді впродовж всього життя.