пʼятниця, 28 квітня 2023 р.

Виявляємо наявність крохмалю в харчових продуктах

       На завершення STEM-тижня - практична робота в 5-б класі. "Закріплення знань про вуглеводи. Виявлення крохмалю в продуктах харчування".

       Ми розширили перелік запропонованих для аналізу продуктів. Тож гімназисти заздалегідь приготували об'єкти дослідження:

І. Картопля, сир, рис, груша.

ІІ. Хліб, кефір, вермішель, яблуко.

ІІІ. Банан, йогурт, батон, пшоно.

ІУ. Майонез, сметана магазинна, мука, морква.

У. Пшениця, зерно соняшника, сметана домашня, лимон.

       Усі аналізи зроблені учнями самостійно та відповідні висновки  оформлені у практичних зошитах.



четвер, 27 квітня 2023 р.

Підсумкове засідання НГТ "Пошук" - захист наукових проектів

 В четвер 27 квітня відбувся загальногімназійний захід - відкрите засідання секції "хімія та екологія" наукового гімназійного товариства "Пошук".

Відеозвіт про проведену роботу дасть змогу відчути атмосферу цього заходу. 

В цілому підготовлено 16 різнопланових проектів: відео-роботи, анімація, презентації із демонструванням дослідів; окремі роботи супроводжувалися віршованими рядками, світлинами, власними спостереженнями й відповідними висновками.


У роботі нашої секції взяли участь представники Тернопільської філії МАН, дирекція закладу освіти, учні 2-а, 3 - 7 класів. 



середа, 26 квітня 2023 р.

STEM-середа на уроках хімії

 На 1 уроці в 4-б класі та на 3 уроці в 4-а класі закріпили знання з основних класів неорганічних сполук, прослідковували генетичні зв'язки між різними класами речовин. Для поглиблення навиків складання формул та написання рівнянь хімічних реакцій між оксидами, основами, кислотами й солями скористалися допомогою таблиць та карток із записаними частинами речовин. 







Гімназисти 3-а класу на 5 уроці виконали лабораторну роботу "Виявлення лужного і кислого середовища за допомогою індикаторів" та досліджували дію природних індикаторів на кисле і лужне середовище (чай, сік смородини, малина, гранатовий сік з лимоном та розчином питної соди).

вівторок, 25 квітня 2023 р.

День другий - STEM заняття в 5-а класі

Учням 5-а класу було запропоновано виконати "моделювання" органічних сполук  з їстівної соломки і маршмеллоу (повітряних зефірок). Окремі гімназисти працювали з пластиліновими кульками та зубочистками. В цілому поставлені завдання до кінця уроку були виконані.









понеділок, 24 квітня 2023 р.

У Заліщицькій гімназії розпочався STEM-тиждень.

З 24 по 28 квітня на уроках хімії буде ще більше цікаво і пізнавально! Розпочався тиждень STEM-уроків. Обіцяю, що ніхто не залишиться байдужим, всі гімназисти зможуть відчути себе дослідниками, під час уроків буде багато дослідів, виконаних самими учнями, цікавих експериментів, пошуків нестандартного вирішення поставлених проблем...

    День перший - понеділок. По-stem-или на славу!

   На уроці в 3-б класі виконали лабораторну роботу "Виявлення лужного і кислого середовища за допомогою індикаторів" та досліджували дію природних індикаторів на кисле і лужне середовище (чай, сік смородини, малина, гранатовий сік з лимоном та розчином питної соди).







2-й урок - 6-а клас.  
 Було проведено практичне заняття: Структурування графічних формул органічних сполук різних класів з визначенням функціональних груп. Складання структурних формул складних органічних речовин. 









На 3-4 уроках спільно з класним керівником Дорощук О.П., вчителем історії Коцебейчук Г.В. проведено екскурсію з учнями 5-б класу до нижнього парку в м. Заліщики у рамках відзначення Всесвітнього дня Землі (22.04.). Екологічну, історичну, літературну і надзвичайно цікаву екскурсію провели наукові працівники Національного природнього парку "Дністровський каньйон" Сідоров Аркадій Іванович та  Книш Тетяна Володимирівна. 










Урок 6 - 6-б клас.  
  Лабораторна робота згідно навчального плану - "Кольорові реакції на білки".