субота, 22 вересня 2018 р.

Різні форми ПСХЕ

              Розпочали вивчення періодичної системи хімічних елементів Д.І.Менделеева. Тож цікавим матеріалом для доповнення на урок буде ознайомлення із різними формами ПСХЕ.
https://drive.google.com/open?id=1QR5-rgVLjXrS2XzD_qxW3wnLudeIfnKs
           

пʼятниця, 21 вересня 2018 р.

Інтернет-олімпіада з хімії для гімназистів 4 (8) класів

       Інтернет-олімпіада розрахована на всіх учнів і має на меті повторення та закріплення знань, здобутих під час попереднього навчального року з відповідної предметної дисципліни. Завдання розроблені відповідно до шкільної програми. Олімпіада «На Урок» має суттєву відмінність від типових конкурсних заходів – усі учні, перебуваючи в рівних умовах, зможуть проявити себе та отримати нагороду за роботу. Ми підтримуємо бажання кожного учня України спробувати свої сили в інтернет-олімпіаді «На Урок». Тому, незалежно від результатів конкурсу, кожен учасник отримає електронні сертфікати про участь. Переможці нагороджуються дипломами І, ІІ та ІІІ ступенів всеукраїнського, обласного та міського (районного) рівнів.


      Мною, вчителем хімії, зареєстровано для участі в олімпіаді з хімії у жовтні 2018 року учнів 4(8) класів. Кожен зареєстрований гімназист отримує персональний код, за яким  заходить на власну сторінку і виконує завдання.
      Коди можна отримати в кабінеті хімії до 28 вересня, виконання роботи слід завершити не пізніше 25 жовтня. Бажаю всім учням успіху й хороших результатів! Підсумки олімпіади та відповідні нагороди будуть надіслані вам 31 жовтня на персональні сторінки.

Навчальні проекти учнів під час вивчення хімії на 2018-2019 навчальний рік



Метод проектів, орієнтований на творчу самореалізацію особистості в процесі самостійної  роботи  учнів  під  керівництвом  учителя,  відіграє  активну  роль  у формуванні  ключових  компетентностей  учня,  оскільки  потребує    самостійного здобуття знань, придбання умінь у виконанні практичних дій.
          Учень(учениця) має  обрати  одну  з  запропонованих  тем  і  виконати  протягом навчального року щонайменше один проект самостійно або у групі учнів. Зважаючи на те, що усі теми проектів мають міжпредметний  характер, головним стає  уміння пов’язати набуті в різних курсах знання і застосувати їх на практиці.
          Перед початком проектної роботи, для її ефективної організації, слід засвоїти  алгоритм   виконання: 
-         визначити  проблему,  що  буде  вивчатися;
-         спроектувати  роботу; 
-         знайти  інформацію; 
-         провести  дослідження;
-          презентувати роботу; 
-         створити  портфоліо. 
    Форма  представлення  (презентація)  результатів проекту може бути різною: як у друкованому або мультимедійному вигляді, так і у вигляді вистав (вечорів), уроків-конференцій. 
         Оцінювання  навчальних  проектів  здійснюється  індивідуально, за самостійно виконане учнем завдання чи  особистий внесок у груповий проект або за повноту розкриття теми дослідження й презентацію індивідуального проекту:
бали  низького  рівня  учень(  учениця) отримує  у  разі  подання  роботи  (або частини роботи) реферативного характеру, без визначення мети й завдань проекту, а також без висновків за його результатами;
бали  середнього  рівня - за  фрагментарну  участь  у дослідженні,  хоча  й за умови її вчасного виконання;
бали  достатнього  рівня -  за  правильне виконання  своєї  частини  роботи у разі, якщо він не брав участі в підсумковому обговоренні і формулюванні висновків  за результатами дослідження;
бали високого  рівня -  за   дослідження  з  повним  розкриттям  теми,
належним  оформленням  роботи  і  презентацією  індивідуального  проекту  або точного, вчасного виконання своєї частини спільного дослідження, визначенні мети і завдань, активній участі в аналізі результатів і формулюванні висновків.
        До  прикладу,  у  7  класі  в  темі  «Початкові  хімічні  поняття»  одна  із передбачених тем навчального проекту — «Речовини і хімічні явища в літературних творах  і  народній  творчості».  Для  розкриття  теми  необхідні  знання  з  хімії, літератури  (як  української,  так  і  зарубіжної),  іноземної  мови,  історії,  географії, музичного і образотворчого мистецтва, біології, трудового навчання.  
   Вид діяльності учнів у ході виконання проекту за темою залежить від бажання учнів і учителя.
       Навчальний  проект  може  бути,  наприклад: 
*творчим — тематичний  вечір  за змістом  фольклорних  творів; 
*рольовим — вивчення  технології  одного  з  народних промислів  і  літературних  джерел,  де  цей  промисел  згадується;
* дослідницьким — вивчення  зміни  забарвлення  деревини  при  обробці  її  розчинами  різних  хімічних сполук; 
*інформаційним    порівняння  творів    літератури,  музичного образотворчого  мистецтва  різних  народів,  де  є  інформація  про  речовини  і  хімічні процеси;
*практико-орієнтованим — визначення барвників природного походження, що можуть застосовуватися для фарбування тканини, крейди, яєць-крашанок тощо.
         Який  саме  проект  виконувати – дослідницький,  творчий,  інформаційний  тощо – обирають  учні.  Представлення  результатів  проектів  можна запланувати на одному уроці або провести у позаурочний час.
          Нижче подано зсилку на перелік навчальних проектів для учнів 7, 8, 10 класів:

четвер, 20 вересня 2018 р.

Гімназисти - за здоровий спосіб життя

        В рамках проведення місячника здоров'я в Заліщицькій гімназії під час уроків з основ здоров'я у 3-х класах активно обговорювали, які складові здорового способу життя учня та що слід робити для збереження власного фізичного, психологічного, духовного здоров'я. Гімназисти-третьокласники не тільки добре підготувалися до уроків, а й виконали навчальні проекти: малюнки, схеми, плакати, вірш, захищали їх. Особливо активними були учні 3-а класу. І хоч я заміняю цей предмет впродовж тижня-двох, із захопленням обговорювали тему, аргументували необхідність дотримання здорового способу життя. А результати їхньої праці знайшли гідне місце на виставковому стенді  гімназії на ІІ поверсі. Запрошую до перегляду.

субота, 15 вересня 2018 р.

Відзнака за активну участь у публікації методичних доробок

       Хоч влітку були канікули і всі ми відпочивали від занять, вчителі зазвичай не дармують. Тож і в мене була можливість взяти участь у конкурсі методичних розробок "На урок". За підсумками конкурсу отримала серифікати за кожну публікацію, подяку за поповнення бібліотеки проекту авторськими розробками та грамоту за активне поширення власного педагогічного досвіду серед спільноти освітян України. Для ознайомлення із матеріалами заходьте на сторінку проекту "На урок".