четвер, 24 травня 2018 р.

Посвята випускникам-одинадцятикласникам (як тема ЗНО)

         У контексті теми творчої роботи на зовнішньому незалежному оцінюванню (ЗНО) з української мови і літератури та з нагоди закінчення навчального року – присвячується  випускникам Заліщицької державної гімназії 2018 року.
         Важливий крок не раз ми робимо в житті…
Куди піти? Які обрати нам дороги чи путі?
Вирішувать доводиться щодень, а то і щохвилини.
Цей вибір нині – в кожної свідомої людини.
         На чиї сили покладатись, як рішати:
Свойого серця слухати або порад чужих?
Нам Бог дає підтримку, розум, силу, вибір,
А ще – свобідну волю на путях земних.
         Не нехтуймо порад людей найближчих:
Батьки нам щиро зичать лиш добра;
Знанню і вмінню вчителі навчають;
Підтримка друзів теж не зайвою бува.
         Однак найважливішим все ж є ваш рішучий крок.
Упевненим будь в власних силах, зрозумій,
Будь переконаним: цей вибір тільки твій!
І крокувати по дорозі обраній тобі одній!
         Який не вибрав би ти шлях – він твій;
Яким би не зробив ти вибір – це твоє!
Альтернативних буде ще незлічено доріг,
Проте життя прожити зможеш лиш одне.
         Якщо мета є в тебе – впевнено крокуй,
Висот життєвих досягай, дерзай.
«Людина» ж ім’я гордеє твоє, -
Про це ти всюди й завжди пам’ятай!
Вірш написаний мною в день, коли випускники 
виконували завдання ЗНО з української мови 2018 р.
Н.Сопилюк (вчитель хімії)
Хіміки теж інколи бувають ліриками...

середа, 23 травня 2018 р.

Пізнавальна екскурсія нa пекарню

     


Фінальним акордом вивчення хімії у 9 класі для гімназистів 5 (9) – б класу Заліщицької гімназії стала цікава екскурсія на пекарню в м. Заліщиках підприємця Кочман Василини Василівни 22 травня 2018 року. Нас привітно зустріла власниця цього підприємства, ознайомила із основними напрямками роботи хлібопекарні, дуже пізнавально і доступно розповіла учням про технологічні процеси виготовлення хлібобулочних виробів… А далі було найцікавіше: кожен зміг на власні очі спостерігати, як «народжується» духмяний, смачний хліб. Нам було надзвичайно цікаво, а ще гімназисти здивовано побачили, як впродовж однієї робочої зміни тільки 8 працівників випікають величезну кількість хліба, булочок, плетенок, улюблених круасанів; ми спостерігали за замішуванням, формуванням, закладкою в піч та випічкою хліба.
         Пекарня працює у дві зміни, свіжий хліб вже зранку розвозиться в магазини. А нас Василина Василівна почастувала екстра свіжим, ще теплим, тільки-но з печі, надзвичайно запашним і ну дуууууже смачним хлібом. Ці хлібини пахнуть по-особливому: у них дух нашої української родючої землі, запах працьовитих рук українців, ясна синь неба та золото налитого колосся. Це – душа українця.
        Юні екскурсанти щиро дякували за таку цікаву екскурсію, адже переважна більшість із них ніколи не бачили, як випікається хліб. Сподіваюся, що у подальшому житті мої учні бережливіше ставитимуться до хліба, понесуть у подальше життя глибоку повагу до людської праці й цього важливого продукту харчування. Давно відомий вислів «хвала рукам, що пахнуть хлібом» для гімназистів 5-б класу відтепер не буде просто словами, а нестиме символіку потрібної, важкої, відповідальної праці людей, які творять найбільше диво на землі – ХЛІБ.
 

 

четвер, 17 травня 2018 р.

Роль хімічного експерименту у науці


Відзначення Дня науки в Заліщицькій гімназії

       17 травня в Україні відзначається день науки. В рамках цього свята у Заліщицькій державній гімназії кафедрою природничих дисциплін було проведено відкрите заняття «Роль хімічного експерименту у науці» для учнів 3-х класів (вчитель Сопилюк Н.І.) , підготовлене вчителем хімії Сушко Галиною Михайлівною та учнями 4-х класів. Юні гімназисти ознайомились із теоретичними основами проведення хімічного експерименту в процесі вивчення такої цікавої дисципліни як хімія, переконались у важливості здійснення хімічних дослідів при вивченні властивостей речовин, акцентували увагу на тому, що хімія – наука природнича, експериментальна, точна. Найцікавішою для третьокласників була демонстрація цілого ряду дослідів із поясненням процесів перетворень, проаналізовано питання техніки безпеки під час проведення експериментів, вчитель спільно з учнями та з допомогою залу пояснювала результати проведених експериментів.
        Такий відкритий урок видався не тільки навчальним, цікавим, доступним третьокласникам, котрі перший рік вивчали хімію, а й пробудив інтерес до подальшого вивчення даного предмету.










неділя, 13 травня 2018 р.

Узагальнюємо і підсумовуємо вивчене

Закінчуємо 2017-2018 навчальний рік. Для гімназійних першокласників, з якими впродовж цього року разом крокували цікавою країною "Природознавство", курс вивчення цієї дисципліни завершимо підсумковою контрольною роботою. Для повторення і узагальнення вивченого матеріалу пропоную такі питання:
https://drive.google.com/open?id=1bpfBMo50WicCgtWDjNbbe_fiC2AOg5Ff

пʼятниця, 4 травня 2018 р.

Вірш учня 1-а класу Ребрика Івана

     На уроках природознавства ми з гімназійними першокласниками вивчаємо тему екологічної безпеки у природі, проблему негативного впливу на природу життєдіяльності людини та заходи по збереженню довкілля. Говорили про Червону книгу тварин і рослин України.
      Учень 1-а класу Ребрик Іван написав вірш на дану тему, отримавши заслужену "дванадцятку".
Збережи природу
Збережи, збережи природу.
Збережи тваринок, кисень, воду;
Збережи природу від сміття –
Збережи на планеті Земля життя!
Збережи всіх нас від вимирання
І зроби навколо процвітання.
Збережи дерева, кущі, квіти, -
Ми ж усі природи діти…


Школа і крила


Навчання у школі формує крила для польоту в життя
 Вчитель - не той, хто допомагає тобі закінчити школу.
 Вчитель - це той, хто допомагає тобі почати власне життя. 
Святослав Вакарчук
       Йде до закінчення черговий навчальний рік. Молодші школярі вже тепер перебувають в очікуванні канікул, веселого літа й відпочинку. Гімназисти 9 і 11 класів з нетерпінням чекають випускних іспитів (ЗНО, ДПА) і завершення навчання у школі. Щоб з полегкістю сказати: «Нарешті позбулися …»
        Випускні вечори асоціюються із екстравагантними сукнями, пишними, дорослими зачісками, для юнаків – відкрито, без зауважень старших викурити цигарку а то й випити спиртного - можливістю розпочати нове не-шкільне життя. Лунатимуть вкотре помпезні фрази про те, яких маленьких діток привели мами перший раз до школи і якими великими й дорослими вони стали, про альма-матер, пташенят, що покидають рідне гніздо, особливі вітання справлятимуться  медалістам, вручатимуться атестати.
          Мене як вчителя насамперед турбує думка: а яких птахів ми випускаємо зі стін гімназії? Які крила дали ми нашим вихованцям. Це питання на перший погляд просте, однак вкрай важливе. В контексті 12-бального оцінювання знань школярів української школи спробую спрогнозувати можливості учня, що закінчив школу.
          Частина школярів (на жаль таких доволі немало) здебільшого відсиджувались на уроках, недостатньо уважно слухали вчителів, самостійно працювати не просто не хотіли, а вважали, що цього їм геть не потрібно у житті. Не раз чули фразу: «Той-то зовсім на вчився в школі, а живе краще відмінників. Має власний бізнес, машину, хату-палац, купу грошей». Які крила вони набули в результаті закінчення школи? Навіть якщо в атестаті стоять оцінки не 1-3 (бо ж не прийнято випускати з такими низькими балами зі школи – це ж насамперед оцінка роботи вчителя, та й дитину жалко), насправді крила його склеєні з газетного паперу – неміцні, зовсім кволі, з благеньких кількох пірїн. З такими крилами жити можна, й твердо на землі стояти можна, й статки нажити можна – однак не політаєш. Поговорити з такою людиною нема про що. Обмеженість відчувається з першої ж фрази. Навіть закінчивши вуз, купивши місце роботи, надалі така людина не зможе зреалізувати себе.
         Іншу переважну частину випускників загальноосвітніх навчальних закладів складають учні, що отримали оцінки достатнього рівня (маючи при цьому знання й вміння на рівні 4-7 балів). Переважна більшість з них зазвичай у навчанні приділяли увагу одним предметам, якими цікавились в більшій мірі, відкидаючи «нецікаві» дисципліни, пропускаючи цілі теми й не виконуючи завдання вчителів. Не закріплені знання, фрегментальні навички асоціюються із фанерно-деревяними крилами. На таких крилах далеко не полетиш, вони вимагають постійного ремонту. Такі випускники достатньо успішно зможуть скласти ЗНО з обраних дисциплін (адже тести не вимагають якихось творчих розробок), навчатимуться достатньо успішно у вузах, на платній чи можливо навіть на державній формі навчання, отримають спеціальність, зможуть працевлаштуватися на роботу. З них в майбутньому при достатній праці над собою виростуть добросовісні виконавці й обмежені у фаховій праці спеціалісти. Однак вже сьогодні працедавці потребують не просто добросовісних виконавців «візьми це – перенеси туди», а творчих, креативних, мислячих людей.
          Значну частину випускників складають учні, які отримували в школі досить високі оцінки, з них більшість стали відмінниками-медалістами (проте знання й вміння їх не вищі 7-9 балів).  Крила цих молодих людей спільними зусиллями вчителів, класних керівників, батьків і недостатньою працею самих дітей виглядають зовні міцними, однак, насправді зретушовані (зафарбовані) красивими металік-фарбами, дуже неміцні й крихкі. Вони асоціюються у мене з пластиковими виробами, пофарбованими в металічно-піряний колір, однак приклеєними простим клеєм. Чи ж далеко полетиш ними? Небажання працювати в повну силу, не вміння покладатися на власну працю спричинюють ситуацію, коли такі діти постійно потребують допомоги батьків, фінансування збоку для підтримки в польоті. Саме таким учням найважче адаптуватися в життя. Адже їх впродовж довгих 11 років постійно переконували в їхній унікальності, розумності, ставлячи «дуті» оцінки вчителі самі відбивали бажання працювати, а батьки вимагали високих оцінок а не знань й умінь. Для таких дітей сьогодні головне – побачити правду, признатися самому собі у власних недопрацюваннях, зробити зусилля над собою – і рухатися вперед.
          З великою повагою ставлюся до випускників, за плечима яких повільно, впродовж всіх років навчання у гімназії, пірїнка за пірїнкою виростали справжні крила, кожний фрагмент яких – це нелегка, повсякденна спільна праця дитини й педагогів. Крила ці міцні,  пірїнки в них різні за довжиною, формою, функцією, змістом, адже формувались на уроках з різних предметів-дисциплін, вчили дитину літати думками, творити в уяві, шукати сприятливі повітряні потоки, вчасно змінювати курс польоту, реалізувати себе в повній мірі, на повну силу використовувати можливості життя. За такими молодими людьми – майбутнє нашої країни. Я вірю в це!
Н.Сопилюк – вчитель Заліщицької гімназії

середа, 2 травня 2018 р.

Підсумки роботи гімназистів у науковому гімназійному товаристві "Пошук"

Упродовж березня-квітня проходили підсумкові засідання наукового гімназійного товариства "Пошук". Цьогоріч у конкурсі-захисті реферативних робіт взяли участь 34 гімназисти:
                      відділення природничих дисциплін – 16 учнів;                  

          відділення суспільних дисциплін – 6 учнів;                     

          відділення математики та інформатики – 5 учнів;                  

           відділення філології  – 4 учні;               

       відділення іноземних мов – 3 учні.  

 Впродовж навчального року проводила системну та планову консультаційну роботу з написання реферативно-пошукових робіт, спільно з учнями працювали, щоб гідно представити  результати пошуку. Всього підготувала 4 учнів, які захищали свої  наукові дослідження з природознавства і хімії.   Серед конкурсантів, роботи яких відзначилися науковістю, розкриттям теми, і посіли І місця, - мої учні:

Кальчук Зоряна (1-А клас) – секція природознавства;

Дороніна Анастасія (5-Б клас) – секція органічної хімії;

Розновська Юлія (5-Б клас) – секція органічної хімії.

ІІ місце здобув  Сорока Ілля (5-А, органічна хімія,).                         

                 Усі призери будуть нагороджені грамотами адміністрації гімназії.

Підсумки декадника екологічних знань

Екологічне виховання – це організований і цілеспрямований процес формування системи наукових знань про природу і суспільство, поглядів і переконань, що забезпечують становлення відповідального ставлення молоді до природи, реальним показником якого є практичні дії учнів по відношенню до природного середовища, що відповідають нормам людської моральності. Екологічна освіта є сукупністю екологічних знань, екологічного мислення, екологічного світогляду, екологічної етики, екологічної культури.
Саме тому з 16 по 27 квітня у гімназії проходив декадник екологічних знань. Учитель хімії Сопилюк Н.І. провела цикл бесід "Збирай роздільно - живи доцільно!" (3-А, 3-Б, 4-А, 5-А класи). Учитель географії Олексюк О.М. разом з учнями 4-А класу організувала інформаційно-екологічну акцію "Бережіть первоцвіти!" Гімназисти 6-А та 6-Б класів разом із учителем хімії Сушко .Г. М. провели диспут на тему "Шкідливий вплив металургійного виробництва на екологічний стан міст України". У 6-В класі під керівництвом учителя біології Стець Н.І. пройшла екологічна гра "Бережи природу для людського роду!" Захоплюючий брейн-ринг під назвою "Екологія - на перехресті наук" провела учитель біології Лугофет О.М. у 7-Б класі. Педагог-організатор Тимофійчук Н.І. провела із  членами  гімназійного парламенту годину спілкування ""Як правильно сортувати сміття". 26 квітня, в день пам'яті жертв Чорнобильської трагедії, для всіх гімназистів учні 5-Б класу (класний керівник Лугофет О.М. та працівник ЦРБ Топольницька О.І.) провели урок-реквієм "Чорнобиль - біль душі моєї".