субота, 27 січня 2018 р.

Результати обласного етапу олімпіади з хімії

Вітання із заслуженою перемогою в обласній олімпіаді з хімії
       26 січня 2018 року відбувся обласний етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з хімії. У складі команди юних хіміків Заліщицького району було двоє учнів із Заліщицької державної гімназії: учениця 5(9)-Б класу Заячковська Надія та учениця 7(11)-Б класу Дзівідзінська Маряна.
          Дівчатка гідно представили наш навчальний заклад і район на цих нелегких змаганнях, адже задачі на олімпіаді були нешкільної програми, вимагали неабияких аналітичних, наукових, практичних навичок.
     Особливі вітання висловлюю призеру обласного етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з хімії серед учнів 11 класів 2017-2018 н. року – Дзівідзінській Маряні, яка виборола ІІ місце (диплом ІІ ступеня), набравши 38 балів. Горджуся своєю ученицею й дуже тішуся, що наша праця принесла такі хороші результати. Бажаю своїм учням завжди досягати поставленої мети, отримувати заслужену оцінку своєї праці, впевнено долати перешкоди, а отримані у гімназії знання й навички використовувати у подальшому житті.

субота, 20 січня 2018 р.

Вчимося складати сенкан хімічний

        У літературному сенсі класичний Сенкан — це вірш, що складається з п’яти рядків. Слово «сенкан» походить від французького слова «п’ять» і позначає вірш у п’ять рядків. На відміну від попередніх «семирядників», які були опублікованя на моєму блозі раніше, сенкан більш лаконічний, стислий, точний у своєму звучанні. Як скласти сенкан?


Або ж так (формула):
1. Тема (іменник).
2. Опис (два прикметники).
3. Дія (три слова).
4. Ставлення (фраза – чотири слова).
5. Перефразування сутності ( одне слово).

              Попробуємо  скласти хімічний сенкан:


          Наука -
          Природнича, експериментальна;
          Навчає, пояснює, зачаровує.
          Відкриває невідомий світ речовин -
          Хімія.


        Заохочую всіх учнів спробувати себе у складанні таких природничих сенканів у рамках участі в творчому конкурсі "Природа - наука -я".

четвер, 11 січня 2018 р.

Педрада в Заліщицькій гімназії обговорила проблеми впровадження STEM-освіти

Засідання педагогічної ради гімназії
по впровадженню STEM-освіти
         Ідея STEM-освіти не є новою для проблеми навчання школярів. Адже всі ми не перший рік працюємо над впровадженням проблемного навчання, комунікативного засвоєння знань, ставимо собі за мету так навчати дітей, щоб вони могли теоретичні знання використовувати при вирішення практичних завдань. Але все це – дещо обмежене коло проблем школи майбутнього. 
       У Заліщицькій державній гімназії 11 січня 2018 року відбулося засідання педагогічної ради, на якому обговорено питання впровадження STEM-освіти у нашому навчальному закладі.
         В рамках обговорення питання виступила із своєми міркуваннями з даної проблеми, поділилася з колегами напрацюваннями вчителів-природничноків. 

Після заняття у вебінарі Інтерактивної школи творчого вчителя (осінній сесії 2017 року), після якого я отримала відповідний сертифікат та, особливо, ставши разом із директором гімназії Войчишин О.Д. у грудні 2017 року учасницею науково-практичного семінару “Нова українська школа: основи навчально-дослідницької діяльності” на базі ТОКІППО, я зрозуміла, що такі принципи навчання мають бути в інструментарії кожного сучасного вчителя.
         Річ в тому, що діти, яких ми навчаємо сьогодні, кардинально відрізняються від наших учнів 15-річної давності. Це – покоління
Z, яке з самого народження на «ти» з технічними засобами. Нашим учням не потрібні просто сума знань чи пояснення алгоритму розвязування задач. Наше завдання полягає в іншому:
-         Навчити дитину самостійно знаходити необхідну наукову інформацію;
-         Навчити учня аналізувати отриману інформацію та розвивати її;
-    Програмувати діяльність молодої людини, що передбачає творчий підхід,  на отримання довготривалого   очікуваного    результату.
          Власне тому вчителям слід не просто підстосовуватись під учня (це – як бігти за поїздом, щоб догнати його на кінцевій станції). Як би парадоксально це не звучало, але нам треба постійно вчитися, щоб випереджувати запитання, які нам поставлять учні під час уроків. Вони знають зараз значно більше ніж я, скажімо, в інформатиці, техніці, програмуванні. Однак ці знання потребують систематизації, конкретизації, наукового пояснення – ось яка роль вчителя.
          STEM-освіта передбачає здобуття учнями освітніх навичок (я спеціально не вжила слова знань), які дадуть можливість їм реалізувати себе в майбутньому житті (наука, техніка, економіка, математика, загальна ерудиція, суспільна адаптація, духовне та фізичне здоровя).
           Саме тому вже зараз, навчаючи учнів у гімназії, прикладаю зусиль, щоб вони не просто вивчали ту чи іншу тему, а розуміли її роль у науковому пізнанні світу, вміли практично застосувати знання в нестандартних ситуаціях, розвивали отримані навички, висували власні припущення й гіпотези, розробляли теми творчих проектів, презентували свої ідеї й розробки, готуючи реферати наукового товариства «Пошук».
          Звичайно, що кожен урок з STEM-проектами бути не може. Однак, якщо є така можливість, елементи творчого дослідження, проблемного навчання завжди включаю в урок. Ви маєте можливість ознайомитись з такими уроками (вчителі-хіміки зняли відео фрагменти своїх уроків у І семестрі), було проведено день науки хімії, який спонукав гімназистів до виконання власних і скажу вам непростих дослідів, підготовки цікавих досліджень, вікторини. Учень 5-А класу Сорока Ілля, готуючи навчальний проект про мило, виконав практичну роботу, виготовивши в домашніх умовах мила з різними добавками (захист роботи буде проведено у ІІ семестрі). Учениці 5-Б класу Дороніна Анастасія та Розновська Юля готують творчу роботу про способи добування нафти у західних регіонах України на початку ХХ століття, розширюючи своє дослідження з географією, хімією, літературою, економікою, історією.
          Важливим є те, щоб освітній простір, у якому перебуває постійно учень, не був розрізненим з окремих навчальних предметів, які необхідно вивчати у школі, а являв собою пазли однієї великої спільної картини. Тільки тоді він буде цікавим і, саме головне – потрібним дитині.
           Ось чому під час засідання методобєднання вчителів природничих дисциплін було висловлено побажання проведення спільних, т.з. «природничих» заходів, що нестимуть повну, ґрунтовну, максимально науково насичену інформацію. Такими можуть стати, скажімо, уже поширені наукові пікніки, екологічні тренди, конференції з вивчення окремих проблем у комплексному вимірі, тощо.



четвер, 4 січня 2018 р.

Інформація про роботу вчителів природничників впродовж листопада-грудня 2017 р.

Інформація
 про методичні заходи, проведені в Заліщицькій гімназії  в період між засіданнями методобєднання
(листопад-грудень 2017 року)
          Впродовж  двох останніх місяців з дня попереднього засідання вчителями кафедри природничих дисциплін проведено ряд методичних заходів, направлених на підвищення рівня викладання предметів, підвищення методичного, фахового та професійного рівня.
          Так, вчителями всіх без винятку предметів природничого спрямування у листопаді-грудні підготовлено команди і гідно представлено гімназію на ІІ (районному) етапі предметних учнівських олімпіад. Результати – хороші. В цілому ми здобули 6 перших, 4 других, 3 третіх місця (відомість додається).
          Вчителі працювали над підвищенням свого фахового рівня. Зокрема, вчитель хімії Сопилюк Н.І. захистила курсове завдання в ТОКІППО та отримала відповідне посвідчення про проходження курсової підготовки у 2017 році. Із презентацією власної творчої лабораторії (досвіду роботи) виступала під час захисту курсової роботи в Тернопільському ОКІППО 15.11.2017 р. перед вчителями біології і хімії області (науковий керівник Черняк В.М., доктор біологічних наук, професор, в.о.завідувача кафедри змісту і методик начальних предметів ТОКІППО). Крім цього, вона взяла участь у вебінарі осінньої сесії «STEM-освіта» Інтерактивної школи творчого вчителя, про що отримала відповідний сертифікат.  07грудня 2017 р. вчитель Сопилюк Н. разом із директором гімназії Войчишин О.Д. взяла участь у науково-практичному семінарі «Нова українська школа: основи навчально- дослідницької діяльності», який був організований Видавничим домом “Освіта” спільно з відділом STEM-освіти Інституту модернізації змісту освіти на базі ТОКІППО (отримали відповідні сертифікати).
            Вчителі хімії Сушко Г.М. та Сопилюк Н.І. на базі Заліщицької державної гімназії провели  засідання творчої групи  вчителів хімії за участю всіх фахівців району під час проведення районного етапу учнівської олімпіади з предмету 03.12.2017, на якому ділилися досвідом роботи, надбаннями по впровадженню елементів «STEM-освіти».
         Під час проведення дня науки хімії (14.12.2017) у гімназії відбувся цікавий хімічний захід «Нас хімія, наука-чарівниця, бере в свої долоні, мов цариця». 
В цілому,  захід отримав позитивні відгуки від учнів, учителів та адміністрації: відбулася вікторина, були пісні, вірші, відеодемонстрації, ознайомлення з хімічними цікавинками, хімічні досліди.  А ще - організатори свята підготували виставки цікавих книг про хімію, вислови вчених і письменників про роль хімії і науки в житті людини, виставку засобів побутової, косметичної, харчової, медичної хімії. Фінальним акордом прозвучали слова всіх глядачів заходу: «Ми любимо хімію!»
         Публікації про проведені хімічні заходи розміщені у районному часописі «Колос» (№№ 96-97 від 22.12.2017 авторства Сушко Г.М. та Сопилюк Н.І.). Обоє вчителів підготували відеофрагменти уроків з елементами «STEM-освіти», які демонстрували перед вчителями хімії та розміщені на блогах, на гімназійній сторінці природничої кафедри у хмарних сервісах.
          Учні 7-11 класів гімназії взяли активну участь у осінній сесії «Олімпуса» з хімії (57 учасників), очікуємо результатів праці гімназистів у січні 2018 року. Продовжуються роботи по виконанню учнями навчальних проектів та написанню творчих робіт наукового товариства «Пошук».
          Вчителем біології Лугофет О.М. у жовтні проведено тиждень біології в гімназії (про нього вже інформували минулого разу). У листопаді вивчався стан викладання біології у гімназії, видано відповідний наказ адміністрації закладу.  16.12.2017 року Лугофет О.М. виступила із питанням «Використання ІКТ на уроках біології» під час засідання районного методобєднання вчителів біології, хімії та природознавства «Впровадження «STEM-освіти». Учениця 5-Б класу Плащинська Анастасія, яку підготувала Олена Мирославівна, була учасником Міжнародного басейнового конкурсу «Барви Дністра – 2017».
          Вчитель фізики Горин Н.П. у 2017 році взяла участь у районному етапі конкурсу «Вчитель року»: підготувала необхідні теоретичні та презинтаційні матеріали, провела урок у СШ ім. О.Маковея м. Заліщики, готувала та захищала проект з обраної теми. В рамках впровадження «STEM-освіти» взяла участь у проекті «Моє особисте дослідження» з теми «Глина та її властивості». Підготувала 3 учнів для участі в захисті науково-дослідницьких проектів МАН.
        Вчителі-природничники Олексюк О.М. та Стець Н.І. проводять уроки з використанням новітніх технологій, працюють із гімназистами у підготовці робіт наукового товариства «Пошук». 
Сопилюк Н.І. – голова методобєднання вчителів
природничих дисциплін

        

середа, 3 січня 2018 р.

Інформація про час утилізації деяких предметів

Надзвичайно важливо бережно ставитись до чистоти планети Земля - свого дому, в якому живемо. Уважно проаналізуймо, скільки часу необхідно природі, щоб виправити помилку людини. А насправді так легко - просто викинути непотрібну річ не на землю, а в смітник, а ще краще - у конейнер для переробки. Закликаю всіх приєднуватись до акції сортування й переробки сміття. Майбутнє планети у наших руках,  збережімо її для дітей.