Сьогодні на магазинних полицях можна знайти безліч різноманітних харчових барвників, які допоможуть надати крашанкам будь-який колір і відтінок. Однак доступність зовсім не означає безпеку. Я пропоную кілька способів фарбування яєць за допомогою натуральних барвників, які, до речі, завжди знайдуться під рукою.
Червоний і рожевий
колір надати крашанкам допоможе буряковий фреш:
опустити вже варені яйця на півгодини в буряковий сік. Якщо скоротити час
перебування крашанок в соку, можна добитися не тільки червоного, але і рожевого
відтінку.
Щоб надати
крашанкам помаранчевий колір, знадобиться морквяний сік. Як
і у випадку з буряком, вже варені яйця потрібно на півгодини помістити в
морквяний фреш. Інтенсивність забарвлення залежить від часу «замочування»
крашанки.
Жовтий колір подарує крашанці корінь куркуми (шафрану). Вам потрібно буде розвести в гарячій воді кілька ложок порошку куркуми і, довівши розчин до кипіння, залишити на повільному вогні на кілька хвилин. Дайте відвару охолонути, а потім відваріть в ньому яйця. Також фарбувальний розчин можна приготувати з цедри лимонів, апельсинів і молодих березових листочків. Жовтий колір отримаєте також з використанням квітів кульбаби.
Темно- і
ясно-зелений колір: Щоб забарвити білу
шкаралупу в зелений колір, доцільно використовувати сік (можна просто
подрібнити й відварити листочки) петрушки, кропу, базиліка чи зеленого перцю.
Але в отриманні найбільш інтенсивного відтінку вам допоможе шпинат. Ці трави потрібно
уварювати на повільному вогні протягом півгодини, після чого зварити у відварі
яйця. Теж саме можна зробити за допомогою розчину зеленки. Розчин діамантової
зелені потрібно розвести водою до потрібної насиченості і потім опустити в
нього вже зварені яйця.
Коричневий і золотистий колір: Щоб отримати коричневий відтінок, можна зварити яйця у міцному настої кави або цибулиння (так робила ще моя бабуня). Чим більше ви зберете цибулиння, тим інтенсивнішим вийде колір.
Для того, щоб забарвити в синій відтінок, потрібно подрібнити синю капусту, залити кип’яченою водою і додати 2 столові ложки оцту. Коли розчин набуде потрібного вам відтінку, просто замочіть зварені яйця у ньому.
Експериментуйте, це цікаво; завжди можна для
себе відкрити щось невідоме.
- Солодкої пасочки,
- смачної ковбасочки,
- свяченої крашаночки,
- щасливих Свят –
- у сімейному колі!
- Бувайте здорові!
Немає коментарів:
Дописати коментар