середа, 10 квітня 2024 р.

Фарбуємо крашанки за допомогою натуральних продуктів - готуємося до Свята Великодня, використовуючи хімічні знання

            Існує легенда про те, що звичай фарбувати яйця стався від святої Марії Магдалини, яка після Вознесіння Господнього постала перед імператором Тиберієм, і піднесла йому яйце як символ Воскресіння. На що Тиберій сказав, що мертвий не міг воскреснути, подібно як і яйце не може стати червоним. Після цих слів яйце в руках імператора почервоніло. Відтоді у свято Воскресіння Христового прийнято дарувати крашанки.

Сьогодні на магазинних полицях можна знайти безліч різноманітних харчових барвників, які допоможуть надати крашанкам будь-який колір і відтінок. Однак доступність зовсім не означає безпеку. Я пропоную кілька способів фарбування яєць за допомогою натуральних барвників, які, до речі, завжди знайдуться під рукою.

Червоний і рожевий колір надати крашанкам допоможе буряковий фреш: опустити вже варені яйця на півгодини в буряковий сік. Якщо скоротити час перебування крашанок в соку, можна добитися не тільки червоного, але і рожевого відтінку.

Щоб надати крашанкам помаранчевий колір, знадобиться морквяний сік. Як і у випадку з буряком, вже варені яйця потрібно на півгодини помістити в морквяний фреш. Інтенсивність забарвлення залежить від часу «замочування» крашанки.

Жовтий колір подарує крашанці корінь куркуми (шафрану). Вам потрібно буде розвести в гарячій воді кілька ложок порошку куркуми і, довівши розчин до кипіння, залишити на повільному вогні на кілька хвилин. Дайте відвару охолонути, а потім відваріть в ньому яйця. Також фарбувальний розчин можна приготувати з цедри лимонів, апельсинів і молодих березових листочків. Жовтий колір  отримаєте  також з використанням квітів кульбаби.

Темно- і ясно-зелений колір: Щоб забарвити білу шкаралупу в зелений колір, доцільно використовувати сік (можна просто подрібнити й відварити листочки) петрушки, кропу, базиліка чи зеленого перцю. Але в отриманні найбільш інтенсивного відтінку вам допоможе шпинат. Ці трави потрібно уварювати на повільному вогні протягом півгодини, після чого зварити у відварі яйця. Теж саме можна зробити за допомогою розчину зеленки. Розчин діамантової зелені потрібно розвести водою до потрібної насиченості і потім опустити в нього вже зварені яйця.

Коричневий і золотистий колір:  Щоб отримати коричневий відтінок, можна зварити яйця у міцному настої кави або цибулиння (так робила ще моя бабуня). Чим більше ви зберете цибулиння, тим інтенсивнішим вийде колір.  

Для того, щоб забарвити в синій відтінок, потрібно подрібнити синю капусту, залити кип’яченою водою і додати 2 столові ложки оцту. Коли розчин набуде потрібного вам відтінку, просто замочіть зварені яйця у ньому.


А ще за бажанням можна отримати "мармурові" чи крашанки з узором, якщо загорнути їх в марлю або капрон перед зануренням у відвар, попередньо приклавши до поверхні шматочки паперу, листочок петрушки чи квіточку.

   Експериментуйте, це цікаво; завжди можна для себе відкрити щось невідоме.

  • Солодкої пасочки,
  • смачної ковбасочки,
  • свяченої крашаночки,
  • щасливих Свят – 
  •  у сімейному колі!
  • Бувайте здорові!

Немає коментарів:

Дописати коментар