понеділок, 22 квітня 2024 р.

Тиждень STEM (STEAM) освіти в Заліщицькій гімназії

   Квітень місяць завершується підведенням підсумків роботи гімназистів в царині STEM-навчання. Творчі доробки учнів, які вони виконали впродовж навчального року, демонструються в рамках тематичного тижня STEM (STEAM)-освіти.





В очікування Великоднього Дива... Гімназисти фарбували крашанки

   Напередодні Свята Христового Воскресіння в Заліщицькій гімназії розгорнуто тематичну виставку "В очікуванні Великоднього Дива". Учні 3-х, 4-х та 5-б класу розфарбували крашанки у найрізноманітніші кольори, барвниками були тільки натуральні речовини. Результат перевершив очікування. Всі роботи зайняли гідне місце в експозиції виставки. Юні хіміки не підвели.










середа, 10 квітня 2024 р.

Фарбуємо крашанки за допомогою натуральних продуктів - готуємося до Свята Великодня, використовуючи хімічні знання

            Існує легенда про те, що звичай фарбувати яйця стався від святої Марії Магдалини, яка після Вознесіння Господнього постала перед імператором Тиберієм, і піднесла йому яйце як символ Воскресіння. На що Тиберій сказав, що мертвий не міг воскреснути, подібно як і яйце не може стати червоним. Після цих слів яйце в руках імператора почервоніло. Відтоді у свято Воскресіння Христового прийнято дарувати крашанки.

Сьогодні на магазинних полицях можна знайти безліч різноманітних харчових барвників, які допоможуть надати крашанкам будь-який колір і відтінок. Однак доступність зовсім не означає безпеку. Я пропоную кілька способів фарбування яєць за допомогою натуральних барвників, які, до речі, завжди знайдуться під рукою.

Червоний і рожевий колір надати крашанкам допоможе буряковий фреш: опустити вже варені яйця на півгодини в буряковий сік. Якщо скоротити час перебування крашанок в соку, можна добитися не тільки червоного, але і рожевого відтінку.

Щоб надати крашанкам помаранчевий колір, знадобиться морквяний сік. Як і у випадку з буряком, вже варені яйця потрібно на півгодини помістити в морквяний фреш. Інтенсивність забарвлення залежить від часу «замочування» крашанки.

Жовтий колір подарує крашанці корінь куркуми (шафрану). Вам потрібно буде розвести в гарячій воді кілька ложок порошку куркуми і, довівши розчин до кипіння, залишити на повільному вогні на кілька хвилин. Дайте відвару охолонути, а потім відваріть в ньому яйця. Також фарбувальний розчин можна приготувати з цедри лимонів, апельсинів і молодих березових листочків. Жовтий колір  отримаєте  також з використанням квітів кульбаби.

Темно- і ясно-зелений колір: Щоб забарвити білу шкаралупу в зелений колір, доцільно використовувати сік (можна просто подрібнити й відварити листочки) петрушки, кропу, базиліка чи зеленого перцю. Але в отриманні найбільш інтенсивного відтінку вам допоможе шпинат. Ці трави потрібно уварювати на повільному вогні протягом півгодини, після чого зварити у відварі яйця. Теж саме можна зробити за допомогою розчину зеленки. Розчин діамантової зелені потрібно розвести водою до потрібної насиченості і потім опустити в нього вже зварені яйця.

Коричневий і золотистий колір:  Щоб отримати коричневий відтінок, можна зварити яйця у міцному настої кави або цибулиння (так робила ще моя бабуня). Чим більше ви зберете цибулиння, тим інтенсивнішим вийде колір.  

Для того, щоб забарвити в синій відтінок, потрібно подрібнити синю капусту, залити кип’яченою водою і додати 2 столові ложки оцту. Коли розчин набуде потрібного вам відтінку, просто замочіть зварені яйця у ньому.


А ще за бажанням можна отримати "мармурові" чи крашанки з узором, якщо загорнути їх в марлю або капрон перед зануренням у відвар, попередньо приклавши до поверхні шматочки паперу, листочок петрушки чи квіточку.

   Експериментуйте, це цікаво; завжди можна для себе відкрити щось невідоме.

  • Солодкої пасочки,
  • смачної ковбасочки,
  • свяченої крашаночки,
  • щасливих Свят – 
  •  у сімейному колі!
  • Бувайте здорові!

пʼятниця, 5 квітня 2024 р.

"Друге життя паперу" на практиці виконали учениці Мельник С. та Осадчук І.

 Цікавим завершенням вивчення вуглеводів у 5-б класі був представлений ученицями Мельник Софією та Осадчук Іриною проект "Друге життя паперу". Юні дослідниці розповіли про значення паперу для людей, ознайомили із історією виникнення паперу в світі та Україні, акцентували увагу на збереженні природних ресурсів деревини, з якої виготовляють папір. 

   Тож практичною частиною підготовленого проекту було виготовлення паперу із відходів (макулатури) в домашніх умовах.

https://drive.google.com/file/d/1PCSZzc0ogKWRPuxt7oY42MXRYBE1mj7q/view?usp=drive_link

Отримані аркуші паперу учениці представили як своєрідні листівки-заклик до збереження дерев та збереження природи із власноруч зробленими малюнками й віршом.




     Такий проект слухачі - а це були однокласники 5-б класу - заслужено оцінили найвищим балом. А найкращою оцінкою для гімназистів стали нові отримані на цьому уроці знання.