пʼятниця, 23 лютого 2024 р.

За якими підручниками навчатимемося у наступному навчальному році

       Впродовж січня-лютого 2024 року проходить активне обговорення запропонованих навчальних програм та підручників для учнів 7-9 класів на наступний навчальний рік. 16 лютого взяла участь у вебінарі «Вивчення предмета «Хімія» в 7 класі НУШ», організованому Тернопільським ОКІППО.  Ознайомилася з навчальним підручником авторства Л.Мідак та ін. (за програмою О.Григоровича).

 



          23 лютого відбувся семінар вчителів біології та хімії Заліщицької ОТГ, присвячений вибору навчальних програм та підручників для здобувачів освіти 7 класу, що навчатимуться за програмою НУШ у 2024-2025 н.р. Взяла участь в обговоренні даного питання.

      Міністерством освіти і науки рекомендовано для роботи в наступному навчальному році дві освітні програми та п'ять підручників з хімії що відповідають цим програмам. Електронні версії програм та підручників є вільному доступі (можна ознайомитись на сторінці lib.imzo.gov.ua, з усіма ними вчителі детально ознайомилися. До кінця цього місяця заклади освіти зобов'язані подати свої заявки для вчасного отримання друкованих підручників на наступний навчальний рік. Уже сьогодні працюємо над успішним навчанням у майбутньому! Під мирним небом, разом до перемоги.

вівторок, 6 лютого 2024 р.

7 лютого - день Періодичної системи хімічних елементів

 Так, саме 7 лютого 1869 року хімік Дмитро Менделєєв вперше опублікував свою Періодичну систему хімічних елементів, яка на той час включала тільки близько 60 хімічних елементів, мала значну кількість вільних клітинок, що передбачали відкриття в майбутньому невідомих елементів (що і сталося в найближчі роки) і зовсім не містила 8 групи - інертних елементів, невідомих на той час. 

Тож саме сьогодні 7 лютого - 155 день народження ПСХЕ. Сучасна таблиця включає відомих 118 елементів, складається з 7 періодів та 8 груп. Але ми те все вчимо на уроках хімії в 8 і 11 класах. Періодична система має величезну кількість незвичних форм, які добре зрозумілі спеціалістам: фізикам, хімікам, геологам, тощо.





Упорядкована структура елементів допомагає нам пояснювати закономірності властивостей хімічних елементів, простих речовин та їх сполук відповідно до розташування у таблиці та будови атома хімічного елемента.

Періодична система хімічних елементів

(сенкан)

Система:

Лаконічна, хімічна.

Пояснює, систематизує, передбачає,

Прогнозує відкриття нових елементів –

                Закон.