неділя, 31 грудня 2023 р.

З прийдешнім 2024 новим роком! Хімічну ялинку прикріпляю на сторінку, щоб принесла гімназистам всім удачу.

Всі юні хіміки, які знайомі з електронною будовою атомів хімічних елементів, зрозуміють: у науці як і вжитті все взаємопов'язано, досконалість - у довершеності й повноті. Хай Божа ласка допоможе Україні здобути довгождану перемогу Хай Бог благословляє на щасливий новий рік.

понеділок, 25 грудня 2023 р.

понеділок, 11 грудня 2023 р.

Захист навчальних проектів випускниками гімназії

Завершення навчального семестру передбачає написання контрольних робіт з хімії та представлення учнями власних напрацювань при виконанні навчальних проектів. Отож учні 7 (11) -а класу Кузь Христина і Маланич Анастасія презентували дослідницьку роботу "Гальванічний елемент з картоплі". Виявляється, картопля, лимон чи інші овочі та фрукти теж можуть виступати провідниками електричного струму, отриманого в результаті хімічної взаємодії 2 металів з різним електродним потенціалом ( в нашому випадку це були мідна дротина та алюмінієва фольга). Результат перевершив очікування: під час досліду отримали результат  від 0,57 В до 1,47 В - майже як "пальчикова" батарейка, яка дає напругу 1,5 В.



вівторок, 5 грудня 2023 р.

Поглянути з іншого ракурсу на відомі хімічні поняття

Учні 8 класу зараз вивчають тему "Кількість речовини. Моль". Тож насамперед опановують поняття порції  - кількості речовини та числа частинок (атомів, молекул, іонів), що містяться у 1 моль речовини. 

У соціальній мережі Facebook на сторінці Всесвіт розміщено цікаве порівняння величини числа Авогадро 
Таким чином розуміння того, що це надзвичайно велике число, для учнів більш доступне і вражаюче. Тож використовую його під час пояснення нового матеріалу. Дякую інтернету за підказку:

середа, 29 листопада 2023 р.

Успішний виступ команди Заліщицької гімназії на ІІ (районному) етапі олімпіади з хімії

 29 листопада 2023 року Заліщицькі гімназисти взяли участь у ІІ етапі Всеукраїнської учнівської  олімпіади з хімії на базі Товстенської ЗОШ. Із 5 учасників команди, 4 стали переможцями цих змагань:

- Гнатяк Віра - учениця 8 (4)-а класу - І місце

- Махніцька Владислава - учениця 9 (5)-а класу - І місце

- Савчинський Іван - учень 10 (6)-б класу - І місце

- Шкільнюк Дмитро - учень 11 (7)- б класу - ІІІ місце.

Також учасником олімпіади був Верстюк Сергій, учень 7 (3)-а класу, який не здобув призового місця, однак отримав перший позитивний досвід участі в змаганнях такого рівня. 

Щиро дякую всім юним хімікам, які підтвердили високу якість отриманих в гімназії знань і вмінь з хімії. Готуємося до участі в ІІІ етапі!



четвер, 5 жовтня 2023 р.

Приєдналася до Єдиної атестаційної системи (ЄАС)

 Сьогодні 05 жовтня 2023 року прослухала вебінар "Цифрова компетентність педагога. Атестація" та приєдналася до ЄАС, створивши особистий кабінет на платформі проекту Єдиної атестаційної системи. Внесення особистих даних а також інформації про підвищення кваліфікації впродовж атестаційного періоду самим педагогом передбачено новим положенням про атестацію педагогічних працівників, яке введено в дію з 01 вересня 2023 року. В цілому займає небагато часу, але значно спростить підготовку атестаційних матеріалів вчителя та полегшує збереження інформації про проходження курсів і навчання впродовж 5 років. Рекомендую. 

неділя, 17 вересня 2023 р.

Вивчаючи хімію, вдома виконуємо цікаві досліди

 Вивчення курсу хімії в загальноосвітній школі передбачає виконання навчальних проектів та домашніх експериментів - закріплення теоретичного матеріалу вдома з використанням обладнання та речовин, що є в користуванні у побуті. Уже розпочався новий навчальний рік. Вивчаючи розчини, учні 5 (9) класів Заліщицької гімназії виконували домашній експеримент "Виготовлення колоїдних розчинів". Презентую на своїй сторінці одну з відеоробіт, представлену ученицею 5-а класу Олексюк Тетяною. 

Інша робота - Махніцької Владислави з цього ж класу:

субота, 1 липня 2023 р.

Завершила навчання-підготовку до викладання хімії в пілотному класі за програмою "Інтелект України".

    Впродовж 2 тижнів напружено працювала в чудовій команді, отримала дуже багато нової інформації, мала можливість спілкуватися з неймовірними вчителями-новаторами - і все це для подальшої роботи з учнями 3-а класу, які у 2023-2024 н.р. вивчатимуть хімію за  програмою науково-педагогічного проекту "Інтелект України". Сподіваюсь, буде цікаво.




Отримала сертифікат про участь в навчанні-тренінгах з психологічної підтримки учасників освітнього процесу


середа, 24 травня 2023 р.

Роботи над проектами з хімії випускників гімназії - змістовні, творчі, аналітичні.

 Вивчення курсу хімії в гімназії завершується у підготовленому учнями  проекті. Робота гімназистів 7-б класу Диковицького Дениса, Верхоли Вероніки та Глушко Евеліни "Дослідження рН грунтів нашої місцевості", як і в попередні рази, відзначилася творчим підходом, грунтовним аналізом теоретичних даних та практичним дослідженням отриманих зразків грунту із відповідними висновками. 

За наведеними нижче посиланнями можна переглянути презентацію теоретичної частини проекту:

https://docs.google.com/presentation/d/13J1DNL_bM8tvmF9GvSayRkvq9GhVIc9GXd2uyHp_ytI/edit?usp=sharing

А також цікавим буде перегляд відео - практичної частини проведених досліджень та отриманих результатів експерименту.

https://drive.google.com/file/d/16CCy-agPNy4RBjeXIMztrs7kDkJbXKt3/view?usp=sharing


пʼятниця, 19 травня 2023 р.

Захист навчальних проектів: вивчаємо, досліджуємо, відкриваємо для себе і друзів...

 Гімназисти 6-а класу продовжують роботи над проектами. Наступними були дослідження Махніцької Юлії та Федорчук Юлії про різні види пластмас та маркування  пластикових і полімерних виробів, які використовуються в побуті і промисловості.


Шипітко Валерій ознайомив із дизельним паливом та цетановим числом дизельного палива.

четвер, 18 травня 2023 р.

Учні 4-а класу відвідали Заліщицький міський краєзнавчий музей

 Сьогодні, 18 травня, в міжнародний День музеїв ми скористалися нагодою привітати працівників Заліщицького міського краєзнавчого музею із їхнім професійним святом, відвідавши музей та ознайомившись із його експонатами. Директор музею Каспрук Віталій Володимирович (до речі - теж наш випускник гімназії) розповів про історію музейної справи в Заліщиках та районі. Гімназисти 4-а, 3-а та 6-а класів ознайомились із експозицією музею, а ми з четвертокласниками акцентували увагу на перегляді експонатів про мінерали та викопні утворення, знайдені на території нашого краю, про що вивчали на уроках хімії.







понеділок, 15 травня 2023 р.

Папір можна виготовити і самому (тут теж потрібні знання з хімії)

    Про переробку побутових відходів та вирішення екологічних проблем забруднення довкілля розповідала учениця 6-а класу Ахтемійчук Анастасія. На завершення свого дослідження продемонструвала, як можна отримати папір, використавши відходи. 



субота, 6 травня 2023 р.

Завершення навчального року - учні звітують про виконані навчальні проекти

 В п'ятницю 5 травня учні 6-а класу ділилися на уроці хімії своїми напрацюваннями. Слухачам-однокласникам цікаво знайомитися з проектними роботами гімназистів, коли теоретичні знання з теми  доповнюються власними дослідженнями. Анастасія Стрільбіцька та Катерина Ціхановська розказували про збалансоване харчування на прикладі власних раціонів сніданку, обіду й вечері, важливість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і води для організму людини. Учениці Діана Стрільчук та Катерина Чорній досліджували роль і різноманіття етерів та естерів у косметичних засобах, зробили спробу отримати власні засоби з використанням доступних компонентів.


пʼятниця, 28 квітня 2023 р.

Виявляємо наявність крохмалю в харчових продуктах

       На завершення STEM-тижня - практична робота в 5-б класі. "Закріплення знань про вуглеводи. Виявлення крохмалю в продуктах харчування".

       Ми розширили перелік запропонованих для аналізу продуктів. Тож гімназисти заздалегідь приготували об'єкти дослідження:

І. Картопля, сир, рис, груша.

ІІ. Хліб, кефір, вермішель, яблуко.

ІІІ. Банан, йогурт, батон, пшоно.

ІУ. Майонез, сметана магазинна, мука, морква.

У. Пшениця, зерно соняшника, сметана домашня, лимон.

       Усі аналізи зроблені учнями самостійно та відповідні висновки  оформлені у практичних зошитах.



четвер, 27 квітня 2023 р.

Підсумкове засідання НГТ "Пошук" - захист наукових проектів

 В четвер 27 квітня відбувся загальногімназійний захід - відкрите засідання секції "хімія та екологія" наукового гімназійного товариства "Пошук".

Відеозвіт про проведену роботу дасть змогу відчути атмосферу цього заходу. 

В цілому підготовлено 16 різнопланових проектів: відео-роботи, анімація, презентації із демонструванням дослідів; окремі роботи супроводжувалися віршованими рядками, світлинами, власними спостереженнями й відповідними висновками.


У роботі нашої секції взяли участь представники Тернопільської філії МАН, дирекція закладу освіти, учні 2-а, 3 - 7 класів. 



середа, 26 квітня 2023 р.

STEM-середа на уроках хімії

 На 1 уроці в 4-б класі та на 3 уроці в 4-а класі закріпили знання з основних класів неорганічних сполук, прослідковували генетичні зв'язки між різними класами речовин. Для поглиблення навиків складання формул та написання рівнянь хімічних реакцій між оксидами, основами, кислотами й солями скористалися допомогою таблиць та карток із записаними частинами речовин. 







Гімназисти 3-а класу на 5 уроці виконали лабораторну роботу "Виявлення лужного і кислого середовища за допомогою індикаторів" та досліджували дію природних індикаторів на кисле і лужне середовище (чай, сік смородини, малина, гранатовий сік з лимоном та розчином питної соди).

вівторок, 25 квітня 2023 р.

День другий - STEM заняття в 5-а класі

Учням 5-а класу було запропоновано виконати "моделювання" органічних сполук  з їстівної соломки і маршмеллоу (повітряних зефірок). Окремі гімназисти працювали з пластиліновими кульками та зубочистками. В цілому поставлені завдання до кінця уроку були виконані.