Жорсткість
(твердість) води
-
Про
твердість води хочу вам розказати.
Що
це таке – всі ви маєте знати.
-
Знаєм!
Бо взимку вода замерзає:
Снігом
стає або льодом буває.
Взимку,
коли є мороз надворі,
Стане твердою вода– знають всі!
-
Лід
або сніг – агрегатний це стан;
Твердість
чи жорсткість води – інший план.
Добрий
розчинник вода – всім відомо,
Солі
є в ній у річках, в морі, й вдома.
Йони
Са2+ та Мg2+ вкрай підступні, коварні,
Приносять
проблеми вони непоправні.
Жорсткість
бува тимчасова й постійна,
Людям
й машинам це шкода рушійна.
Солі
невидимі ці, не знайдеш;
В
чайник заглянеш – все вмить осягнеш.
-
Як
же позбутись халепи цієї?
-
Способи
є! Вивчи, знай, вмій ладити з нею.
Воду
доцільно нам всім кип’ятити,
Воду
«зм’якшити» і потім лиш пити.
Мило
чи сода, вапно теж поможуть,
Йони
шкідливі так в осад положать.
Ти
напиши ці реакції, знай,
Воду
(рідку) зм’якшуй і споживай.
Н.І.Сопилюк,
17.03.2020
При
нагріванні води, що має карбонатну твердість, утворюється осад карбонатів
кальцію і магнію і виділяється СО2:
Са(НСО3)2.=
СаСО3↓ +
СО2 + Н2О.
Через це карбонатну твердість називають тимчасовою.
Твердість води, яка залишається після кип’ятіння, називають постійною.
За твердістю воду умовно поділяють на м’яку,
середню, тверду і дуже тверду. Морська вода завжди значно твердіша, ніж
прісна.
Тверда вода непридатна для багатьох технічних завдань. При її
використанні у парових котлах стінки вкриваються накипом, що погіршує
теплопередачу, веде до утворення тріщин. Тверда вода не придатна для прання
тканин, варіння мила. Вона не дає піни з милом, оскільки розчинні натрієві і
калієві солі вищих жирних кислот з мила переходять у нерозчинні солі кальцію та
магнію:
2С17Н35СООNa
+ CaSO4 =
Ca(С17Н35СОО)2↓ +
Na2SO4.
натрій
стеарат
кальцій стеарат
У зв’язку з цим проводять пом’якшення води –
видалення солей магнію і кальцію. Пом’якшення буває фізичне і хімічне.
При хімічному пом’якшенні у воду додають
осаджувачі – найчастіше соду NaНCO3 і
вапно Ca(ОН)2.
При цьому відбуваються реакції:
Ca2+ +
HCO3– =
CaCO3↓ +
H+,
Mg2+ + Ca(OH)2 =
Mg(OH)2↓ +
Ca2+.
Іноді для видалення іонів Mg2+ і
Са2+ воду пропускають через шар іоніту (катіоніту)
– проводять іонообмінну очистку. Катіоніт – сполука типу Na2R, де R – органічний залишок, у якому натрій може замінятись на
іони магнію або кальцію:
Na2R + Са2+ = СаR + 2Na+.
До фізичних методів пом’якшення води належать
електродіаліз, магнітна та ультразвукова обробка.
Найчастіше пом’якшення води проводять у кілька етапів:
1. кип’ятінням усувають
тимчасову твердість;
2. додаванням кальцій
гідроксиду та соди – постійну твердість;
3. для додаткового
пом’якшення воду пропускають через катіоніт.
Немає коментарів:
Дописати коментар