середа, 18 березня 2020 р.

Вивчаємо тему самостійно, творчо - для 11-класників, щоб було доступно і весело


Жорсткість (твердість) води
-         Про твердість води хочу вам розказати.
Що це таке – всі ви маєте знати.
-         Знаєм! Бо взимку вода замерзає:
Снігом стає або льодом буває.

Взимку, коли є мороз надворі,
Стане  твердою вода– знають всі!
-         Лід або сніг – агрегатний це стан;
Твердість чи жорсткість води – інший план.

Добрий розчинник вода – всім відомо,
Солі є в ній у річках, в морі, й вдома.
Йони  Са2+ та  Мg2+ вкрай підступні, коварні,
Приносять  проблеми вони непоправні.

Жорсткість бува тимчасова й постійна,
Людям й машинам це шкода рушійна.
Солі невидимі ці, не знайдеш;
В чайник заглянеш – все вмить осягнеш.

-         Як же позбутись халепи цієї?
-         Способи є! Вивчи, знай, вмій ладити з нею.
Воду доцільно нам всім кип’ятити,
Воду «зм’якшити» і потім лиш пити.

Мило чи сода, вапно теж поможуть,
Йони шкідливі так в осад положать.
Ти напиши ці реакції, знай,
Воду (рідку) зм’якшуй і споживай.
Н.І.Сопилюк, 17.03.2020

При нагріванні води, що має карбонатну твердість, утворюється осад карбонатів кальцію і магнію і виділяється СО2:
Са(НСО3)2.= СаСО3↓ + СО2­ + Н2О.
Через це карбонатну твердість називають тимчасовою. Твердість води, яка залишається після кип’ятіння, називають постійною.
За твердістю воду умовно поділяють на м’яку, середню, тверду і дуже тверду. Морська вода завжди значно твердіша, ніж прісна.
Тверда вода непридатна для багатьох технічних завдань. При її використанні у парових котлах стінки вкриваються накипом, що погіршує теплопередачу, веде до утворення тріщин. Тверда вода не придатна для прання тканин, варіння мила. Вона не дає піни з милом, оскільки розчинні натрієві і калієві солі вищих жирних кислот з мила переходять у нерозчинні солі кальцію та магнію:
17Н35СООNa + CaSO4 = Ca(С17Н35СОО)2↓ + Na2SO4.
 натрій стеарат                            кальцій стеарат
У зв’язку з цим проводять пом’якшення води – видалення солей магнію і кальцію. Пом’якшення буває фізичне і хімічне.
При хімічному пом’якшенні у воду додають осаджувачі – найчастіше соду NaНCO3 і вапно Ca(ОН)2. При цьому відбуваються реакції:
Ca2+ + HCO3 = CaCO3↓ + H+,                   Mg2+ + Ca(OH)2 = Mg(OH)2↓ + Ca2+.
Іноді для видалення іонів Mg2+ і Са2+ воду пропускають через шар іоніту (катіоніту) – проводять іонообмінну очистку. Катіоніт – сполука типу Na2R, де R – органічний залишок, у якому натрій може замінятись на іони магнію або кальцію:
Na2R + Са2+ = СаR + 2Na+.
До фізичних методів пом’якшення води належать електродіаліз, магнітна та ультразвукова обробка.
Найчастіше пом’якшення води проводять у кілька етапів:
1.    кип’ятінням усувають тимчасову твердість;
2.    додаванням кальцій гідроксиду та соди – постійну твердість;
3.    для додаткового пом’якшення воду пропускають через катіоніт.


Немає коментарів:

Дописати коментар