четвер, 30 січня 2020 р.

Олімпіада На урок зимова кличе...

Освітній проект «На Урок» відкриває повністю безкоштону зимову інтернет-олімпіаду для 1-11 класів. 
 
Коди для участі в олімпіаді учні 7 (11)-Б класу знайдуть тут:

неділя, 26 січня 2020 р.

Якісне, натуральне харчування - запорука здоров'я

Значення вітамінів для організму людини та їх вміст у продуктах харчування
Усім відомо, що для здоров’я людського організму необхідні вітамінu. Деякі nрuймають їх у формі таблеток, а деякі намагаються їстu (трохu) більше овочів і фруктів. Крім того, більшість людей без медuчної освітu не дуже добре собі уявляє, де які вітамінu містяться. У цій публікації мu вuрішuлu вunравuтu це nрuкре неnорозуміння і розnовістu вам nро всі відомі науці вітамінu – а також їх властuвості та джерела nоходження. Вітамінu умовно nозначаються літерамu латuнського алфавіту: A, B, C, D, E, H, K і т. д.
 https://drive.google.com/file/d/1KwtGGZIW-PRzn0KkfHz0hv-ETjtqaK2C/view?usp=sharing

пʼятниця, 10 січня 2020 р.

Вирощування кристалів у 2020 році

Стартувало подання заявок для участі в конкурсі «Кристали»

 Учасники середньої вікової категорії мають подати заявку до 20 січня.

Розпочалося подання заявок для участі у Всеукраїнському конкурсі юних дослідників «Кристали» імені Євгена Гладишевського.
Про це повідомляється на сторінці Малої академії наук у Facebook.
Організаційно-методичне забезпечення конкурсу здійснюють Мала академія наук УкраїниЛьвівський національний університет імені Івана Франка та Львівська обласна мала академія наук учнівської молоді.
Метою проведення Конкурсу є популяризація знань з хімії та суміжних галузей науки, підтримка обдарованих дітей та учнівської молоді, залучення їх до науководослідницької діяльності в гуртках і секціях наукових відділень Малої академії наук України, –сказано в Положенні про конкурс.
До участі запрошуються учні закладів загальної середньої та позашкільної освіти. Змагання проходять у два етапи та проводяться для учнів двох вікових категорій:
  • середня вікова категорія: 6–12 років включно;
  • старша вікова категорія: 13–18 років включно.
Традиційно учні середньої вікової категорії вирощують кристали, а старші школярі готують тези наукових досліджень. Переможці та призери будуть нагороджені дипломами та призами. Учасники в старшій віковій категорії, чиї роботи наберуть найбільшу кількість балів, отримають премії професора Євгена Гладишевського.

Середня вікова категорія
Учасники середньої вікової категорії до 20 січня мають заповнити онлайн-заявку на сайті НЦ «МАНУ» і підтвердити ознайомлення з правилами техніки безпеки під час виконання експерименту. Реєстрацію учасників середньої вікової категорії буде закрито після прийому 4000 заявок. Зареєстрованим учасникам з 15 до 25 лютого до обласного територіального відділення Малої академії наук надійде хімічна речовина з інструкцією для вирощування кристалів у домашніх умовах під наглядом дорослих. До 26 березня учасники передають упаковані та підписані вирощені кристали працівнику обласного територіального відділення МАНУ (прізвище та ім’я учасника, клас, навчальний заклад, населений пункт, область). 30-31 березня відповідальна особа надсилає їх організаторам на поштову адресу: Львівська обласна МАНУМ, вул. Коперника, 42, м. Львів, 79000 (з позначкою «Конкурс «Кристали»). Ви можете скористатися послугами Укрпошти (кур’єрська доставка) або Нової пошти (адресна доставка або ж відділення № 14 м. Львова).
Окрім цього зазначено, що учасники, які не мають змоги передати кристали працівнику обласного територіального відділення МАН, можуть надіслати відеосюжет тривалістю до 3 хв про процес вирощування кристалу та кінцевий результат зі своїми коментарями на електронну адресу: crystals.lviv@gmail.com.
Журі конкурсу розглядає подані учасниками середньої вікової категорії кристали чи відеосюжети і визначає переможців у таких номінаціях:
  • «Найякісніший кристал»;
  • «Найбільший кристал»;
  • «Найоригінальніший кристал»;
  • «Віртуальний кристал».
Критерії оцінювання кристалів

Старша вікова категорія
Учасники старшої вікової категорії до 20 березня заповнюють онлайн-заявку, розміщену на сайті НЦ «МАНУ», та надсилають тези на тему «Анізотропія кристалів» українською або англійською мовами на електронну адресу crystals.lviv@gmail.com. Вимоги до оформлення тез розміщуються на сайті НЦ «МАНУ».

вівторок, 7 січня 2020 р.

Звіт про роботу в І семестрі 2019-2020 н. року


Звіт про проведену роботу в І семестрі
2019-2020 навчального року
вчителем хімії Сопилюк Н.І.
1.                Результати районного етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з хімії. В ІІ етапі взяли участь 3 учнів. З них І місце – Гапійчук А. (5-б клас), ІІ місце – Кальчук Т. (7-б клас).
2.                У жовтні-листопаді 2019 року учні 4-а,4-б,7-а,7-б класів взяли участь у інтернет-олімпіадіНа Урок» Осінь 2019 з хімії. Свої розв’язки завдань надіслали 67 гімназистів. 27 учнів отримали іменні дипломи, в тому числі: 14 – І ступеня, 8 – ІІ ступеня та 5 – ІІІ ступеня. Як вчитель, що підготував учасників та призерів олімпіади, отримала відповідні свідоцтва й подяки за активну участь в підготовці до олімпіади.
3.                Команда учнів-старшокласників Заліщицької гімназії взяла участь у відбірковому етапі Всеукраїнського інтернет-турніру Відкрита природнича демонстрація.  Заочний етап конкурсу включав 4 практичні задачі, відповіді на які було відповідним чином проаналізовано,  оформлено та надіслано у визначені строки. Завданні хімічного блоку отримали 14 балів з 20.
4.                              Спільно із учнями 5 (9)-б класу 24 вересня 2019 р. провела 
навчально-пізнавальну екскурсію вздовж берега Дністра до джерела біля
 с. Печорна. 
5.                10 жовтня 2019 року разом з учнями 4-б та 5-а класів взяла участь у проведенні Всеукраїнського уроку "Здоровий зір", про що отримала відповідний сертифікат.
6.                Впродовж 14 днів – з 7 по 28 жовтня пройшла початковий курс програми mozaBook, системи mozaWeb, використання інструментів та контенту, який включав обсяг інформації, якої достатньо для підготовки та проведення повсякденного уроку з використанням інтерактивної панелі. 18 жовтня взяла участь у занятті на базі гімназії, яке провела Вікторія Косик – представник цієї компанії. 26 жовтня мною успішно завершено проходження вeбінарів і виконання теоретичних та практичних завдань з mozaBook та mozaWeb.  Отримала відповідний сертифікат із зазначенням 20 навчальних теоретичних та практичних годин.
7.                За вересень-грудень 2019 року взяла участь (прослухала) у 4 вебінарах та 4 інтернет-конференціях освітніх проектів «На урок», - загальною кількістю 48 год. та вебінар від «Всеосвіта» - 2 год. Отримала заявлений сертифікат від Всеосвіти (2 год. - 06.09.2019) та сертифікат про участь у конференції «На урок» «Проектні методи навчання» (10 год. -  16.11.2019.).
8.                9 жовтня 2019 року на базі гімназії провела районний семінар вчителів хімії на тему "Реалізація елементів STEAM-навчання з використанням віршованих рядків на уроках хімії". Презентувала присутнім підготовлені віршовані збірки "Хімія серця" (2018) та "Хімія любові" (2019 ).
9.                В листопаді-грудні 2019 року була членом журі районного етапу конкурсу «Вчитель року» в номінації «хімія». 
10.           Як керівник районної школи молодого вчителя хімії у жовтні 2019 провела на базі Заліщицької гімназії 1 засідання зі слухачами школи .
11.           Продовжувала ведення блогу вчителя хімії. Протягом вересня-грудня 2019 р. зроблено 17 публікацій.
12.           Розпочато роботу із учасниками наукового товариства «Пошук» по підготовці навчальних та науково-дослідних проектів.
13.           23 жовтня разом із вчителями гімназії за сприяння профспілки закладу відвідала Чернівецький драматичний театр ім. О.Кобилянської

Вітання

Вітання з новим роком, з Різдвом Христовим! Хай рік щасливий удасться, хай все буде "кольорово", зичу всіх барвів у житті.