неділя, 17 березня 2019 р.

Збережемо первоцвіти - провісники весни

Увага, первоцвіти. Стартувала всеукраїнська операція
фото Лілії Бурдейної-Домарад

         Стартувала щорічна Всеукраїнська операція "Первоцвіт". Її мета - запобігти протиправному збиранню, продажу та вивезенню за межі України рідкісних рослин. 
Щороку у весняний період триває масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, зокрема занесеними до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Висока декоративність та ранній термін цвітіння таких видів рослин призводить до того, що збут цих рослин виходить далеко за межі ареалу їх зростання. Так щороку зменшуються популяції таких рослин, як підсніжник складчастий, білоцвіт весняний, цикламен Кузнєцова, шафран Гейфелів, шафран кримський, шафран весняний та інших первоцвітів. Ці об'єкти рослинного світу в значних обсягах вивозяться у великі міста України, Словаччини, Угорщини та Росії. Масове збирання ранньоквітучих рослин призводить до знищення популяцій їх окремих видів.


         Збережімо наше природне багатство сьогодні, щоб ним могли милуватись й наші діти та внуки!
І знову доречною є робота учениці Заліщицької гімназії Кальчук Зоряни "Первоцвіти - перші посмішки весни": https://youtu.be/-DzRy3ZbQ8Q
 По-весняному актуально звучить й вірш Івана Ребрика, учня гімназії, про цю чарівну пору року:
Весна настала
Весна настала, вже тане сніг,
Вже сонце зігріває твій поріг,
І проліски з-під снігу виростають
І всюди весело пташки співають!
Вже кущі й дерева зеленіють –
І всі це речі наші серця гріють.
Вже вся природа стає прекрасною,
Й Україна буде молодою і ясною!

Немає коментарів:

Дописати коментар