субота, 26 січня 2019 р.

Незвичні форми Періодичної системи хімічних елементів

Як важливі хімічні елементи стають дефіцитом через смартфони

       У 2019 році Періодичній системі хімічних елементів Д.І.Мендєлєєва виповнюється 150 років, і щоб відзначити пам'ятну дату, Європейське хімічне співтовариство опублікувало її незвичайну версію. Головне завдання проекту - показати, які елементи періодичної системи знаходяться під загрозою через надмірне використання.

        В даний час відомо 118 хімічних елементів, але тільки 90 з них зустрічаються в природі. Решта є такими, що швидко розпадаються, створені в лабораторіях в результаті ядерних реакцій.
    Самі по собі хімічні елементи не зникають, але в міру використання стають більш розсіяними, практично не піддаються відновленню. У новій таблиці такі елементи позначені червоним. Помаранчевий колір вказує на близьку загрозу, пов'язану зі зростаючим використанням, жовтим позначені елементи з обмеженою доступністю, зеленим - найпоширеніші.
          За прогнозами хіміків, через 100 років дефіцитом стануть такі хімічні елементи як Гелій (He), Аргентум (Ag -срібло), Телур (Te), Галій (Ga), Германій (Ge), Стронцій (Sr), Ітрій (Y), Цинк (Zn), Індій (In), Арсен (As -миш'як), Гафній (Hf), Тантал (Ta).
          Чотири елементи - Станум (Sn -олово), Тантал (Ta), Вольфрам (W) і Аурум (Au -золото) - пофарбовані чорним, оскільки вони відносяться до «конфліктним мінералів» і часто видобуваються в країнах, в яких ведуться війни. Творці нової таблиці нагадують, що виробники повинні ретельно відстежувати їх походження та не використовувати матеріали, поставлені ціною людських життів.
         31 з 90 елементів в новій таблиці позначені символом смартфона. Це означає, що всі вони містяться в наших гаджетах - включаючи 4 елементи з «конфліктних мінералів» і 6 з уразливої групи. Наприклад, Індій (In), пофарбований в таблиці червоним, входить до складу рідкокристалічних екранів телевізорів, моніторів і сенсорних екранів смартфонів. Цей елемент стає все більш розсіяним, і якщо в найближчі 20 років не зробити нічого для збереження його запасів, споживча електроніка дуже подорожчає. Індій повторно добувають з екранів старих смартфонів, телевізорів і моніторів, але на переробку потрапляє лише мала частина електронного сміття. При цьому в одній тільки Європі кожен місяць продається більше 10 мільйонів нових смартфонів.
       «Чи можна виправдати зміну телефону кожні 2 роки, дивлячись на цю періодичну таблицю і з огляду на цінність багатьох її елементів? – пише хімік Девід Коул-Гамільтон з Університету Сент-Ендрюс (Шотландія) в колонці для The Conversation. – Ми повинні зробити все можливе для збереження і переробки 90 елементів – дорогоцінних будівельних цеглинок, складових нашого світу. Інакше багато з об’єктів і технологій, які сьогодні сприймаються як належне, через кілька поколінь стануть реліквіями, або дефіцитом, доступним тільки для багатих людей».
(за матеріалами Інтернету) 

Немає коментарів:

Дописати коментар