неділя, 27 січня 2019 р.

Хімічні елементи в організмі людини

  Живий організм людини - надзвичайно складний механізм, в якому все взаємопов'язане між собою. Сьогодні спробуємо розглянути його з точки зору хімічних елементів - цеглинок, з яких він збудований. 
     99% людського організму складається з 6 елементів: Оксигену (65%), Карбону (18%), Гідрогену (10%), Нітрогену (3%), Кальцію (1,5%), Фосфору (1,2%). Ще 11 елементів складають менше одного відсотка: Калій, Сульфур, Хлор – по 0,2%, Натрій 0,1%, Кобальт, Купрум, Цинк – менше ніж по 0,05%, невелика мікро кількість Йоду. Нам потрібно в 40 разів менше Магнію ніж Кальцію. Якщо весь Кальцій «вивітриться» з організму, людина помре. А такі елементи як Карбон, Гідроген, Оксиген - основа білків, жирів, вуглеводів, що формують тіло людини від кісток до волосся, шкіри, мязів, всіх без винятку органів. Крім цього, для життєзабезпечення тіла людини у складі її клітин містяться також метали Ферум, Манган, Молібден, Хром, Ванадій.

субота, 26 січня 2019 р.

Періодична система хімічних елементів-пазл

Заходьте на сторінку за посиланням і навчайтеся, граючись у складання ПСХЕ з пазлів. Це цікаво, захоплююче - і одночасно можна відновити в пам'яті розташування елементів у системі, повторити розміщення періодів, груп, головних та побічних підгруп, тріади УІІІ групи і т.п.
https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=1b367f320e20&fbclid=IwAR1s8aCZbrpsje6P6nxIxBmL249PY3eOlhn5d0wOgP6vT5CaDqFHimZG46Y

Незвичні форми Періодичної системи хімічних елементів

Як важливі хімічні елементи стають дефіцитом через смартфони

       У 2019 році Періодичній системі хімічних елементів Д.І.Мендєлєєва виповнюється 150 років, і щоб відзначити пам'ятну дату, Європейське хімічне співтовариство опублікувало її незвичайну версію. Головне завдання проекту - показати, які елементи періодичної системи знаходяться під загрозою через надмірне використання.

        В даний час відомо 118 хімічних елементів, але тільки 90 з них зустрічаються в природі. Решта є такими, що швидко розпадаються, створені в лабораторіях в результаті ядерних реакцій.
    Самі по собі хімічні елементи не зникають, але в міру використання стають більш розсіяними, практично не піддаються відновленню. У новій таблиці такі елементи позначені червоним. Помаранчевий колір вказує на близьку загрозу, пов'язану зі зростаючим використанням, жовтим позначені елементи з обмеженою доступністю, зеленим - найпоширеніші.
          За прогнозами хіміків, через 100 років дефіцитом стануть такі хімічні елементи як Гелій (He), Аргентум (Ag -срібло), Телур (Te), Галій (Ga), Германій (Ge), Стронцій (Sr), Ітрій (Y), Цинк (Zn), Індій (In), Арсен (As -миш'як), Гафній (Hf), Тантал (Ta).
          Чотири елементи - Станум (Sn -олово), Тантал (Ta), Вольфрам (W) і Аурум (Au -золото) - пофарбовані чорним, оскільки вони відносяться до «конфліктним мінералів» і часто видобуваються в країнах, в яких ведуться війни. Творці нової таблиці нагадують, що виробники повинні ретельно відстежувати їх походження та не використовувати матеріали, поставлені ціною людських життів.
         31 з 90 елементів в новій таблиці позначені символом смартфона. Це означає, що всі вони містяться в наших гаджетах - включаючи 4 елементи з «конфліктних мінералів» і 6 з уразливої групи. Наприклад, Індій (In), пофарбований в таблиці червоним, входить до складу рідкокристалічних екранів телевізорів, моніторів і сенсорних екранів смартфонів. Цей елемент стає все більш розсіяним, і якщо в найближчі 20 років не зробити нічого для збереження його запасів, споживча електроніка дуже подорожчає. Індій повторно добувають з екранів старих смартфонів, телевізорів і моніторів, але на переробку потрапляє лише мала частина електронного сміття. При цьому в одній тільки Європі кожен місяць продається більше 10 мільйонів нових смартфонів.
       «Чи можна виправдати зміну телефону кожні 2 роки, дивлячись на цю періодичну таблицю і з огляду на цінність багатьох її елементів? – пише хімік Девід Коул-Гамільтон з Університету Сент-Ендрюс (Шотландія) в колонці для The Conversation. – Ми повинні зробити все можливе для збереження і переробки 90 елементів – дорогоцінних будівельних цеглинок, складових нашого світу. Інакше багато з об’єктів і технологій, які сьогодні сприймаються як належне, через кілька поколінь стануть реліквіями, або дефіцитом, доступним тільки для багатих людей».
(за матеріалами Інтернету) 

субота, 19 січня 2019 р.

Всеукраїнський освітній проект "Всеосвіта" - запрошую до співпраці.

     Долучайся до участі в проекті - і отримаєш багато нових знань, розшириш можливості здобуття цікавої інформації, відкриєш для себе двері до спілкування з однодумцями, зможеш популяризувати власні досягнення,  разом з учнями можеш взяти участь в олімпіадах, конкурсах, проектах.


понеділок, 14 січня 2019 р.

Вирощування кристалів - захоплююча і пізнавальна гра для любителів хімії


          Стартувало подання заявок для участі в конкурсі «Кристали»
Учасники середньої вікової категорії мають подати заявку до 20 січня.
Розпочалося подання заявок для участі у Всеукраїнському конкурсі юних дослідників «Кристали» імені Євгена Гладишевського. Про це повідомляється на сторінці Малої академії наук у Facebook. Організаційно-методичне забезпечення конкурсу здійснюють Мала академія наук України, Львівський національний університет імені Івана Франка та Львівська обласна мала академія наук учнівської молоді.
      Метою проведення Конкурсу є популяризація знань з хімії та суміжних галузей науки, підтримка обдарованих дітей та учнівської молоді, залучення їх до науководослідницької діяльності в гуртках і секціях наукових відділень Малої академії наук України, – сказано в Положенні про конкурс.
      До участі запрошуються учні закладів загальної середньої та позашкільної освіти. Змагання проходять у два етапи та проводяться для учнів двох вікових категорій:
середня вікова категорія: 6–12 років включно;
старша вікова категорія: 13–18 років включно.
Традиційно учні середньої вікової категорії вирощують кристали, а старші школярі готують тези наукових досліджень.  Переможці та призери будуть нагороджені дипломами та призами. Учасники в старшій віковій категорії, чиї роботи наберуть найбільшу кількість балів, отримають премії професора Євгена Гладишевського.
         Середня вікова категорія
Учасники середньої вікової категорії до 20 січня мають заповнити онлайн-заявку на сайті НЦ «МАНУ» і підтвердити ознайомлення з правилами техніки безпеки під час виконання експерименту. Реєстрацію учасників середньої вікової категорії буде закрито після прийому 4000 заявок. Зареєстрованим учасникам з 15 до 25 лютого до обласного територіального відділення Малої академії наук надійде хімічна речовина з інструкцією для вирощування кристалів у домашніх умовах під наглядом дорослих. До 26 березня учасники передають упаковані та підписані вирощені кристали працівнику обласного територіального відділення МАНУ (прізвище та ім’я учасника, клас, навчальний заклад, населений пункт, область). 30-31 березня відповідальна особа надсилає їх організаторам на поштову адресу: Львівська обласна МАНУМ, вул. Коперника, 42, м. Львів, 79000 (з позначкою «Конкурс «Кристали»). Ви можете скористатися послугами Укрпошти (кур’єрська доставка) або Нової пошти (адресна доставка або ж відділення № 14 м. Львова).
      Окрім цього зазначено, що учасники, які не мають змоги передати кристали працівнику обласного територіального відділення МАН, можуть надіслати відеосюжет тривалістю до 3 хв про процес вирощування кристалу та кінцевий результат зі своїми коментарями на електронну адресу: crystals.lviv@gmail.com.
     Журі конкурсу розглядає подані учасниками середньої вікової категорії кристали чи відеосюжети і визначає переможців у таких номінаціях:
«Найякісніший кристал»;
«Найбільший кристал»;
«Найоригінальніший кристал»;
«Віртуальний кристал».
        Старша вікова категорія
     Учасники старшої вікової категорії до 20 березня заповнюють онлайн-заявку, розміщену на сайті НЦ «МАНУ», та надсилають тези на тему «Анізотропія кристалів» українською або англійською мовами на електронну адресу crystals.lviv@gmail.com. Вимоги до оформлення тез розміщуються на сайті НЦ «МАНУ».
Джерело – сайт Малої академії наук


четвер, 3 січня 2019 р.

Збірник творчих доробок "Хімія любові"

Навчаючи учнів хімії, прививаю не лише любов до свого предмету, прагну закласти глибоку повагу до природи, довкілля. Через знання і розуміння хімічних законів намагаюся допомогти дітям розкрити красу навколишнього світу. Нерідко використовую віршовані рядки, щоб  краще передати глибину, чарівність й поезію науки.  Це вже друга поетична збірка, перша – «Хімія серця» - вийшла нещодавно, наприкінці 2018 року. Другий збірник - «Хімія любові» - присвятила цьому всеохоплюючому почуттю любові та в певній мірі приурочила роботам самих гімназистів, їхньому баченню хімії і природи.  
https://drive.google.com/open?id=1NNSIuJ2fyLP_pnrXay_0SVS9nXQV4bqF