четвер, 15 березня 2018 р.

Гімназисти - учасники конкурсу МАН з вирощування кристалів

Експериментуйте, вчіться, творіть – і результат не змусить себе чекати
         15 березня 2018 року мною спільно із Копичинською Зоряною Миронівною, вчителем гімназії, котра виконує у навчальному закладі відповідальну місію завідувача філії МАН, у Заліщицькій державній гімназії проведено заняття із учнями 5-6 (1-2) класів, які виявили бажання взяти участь у домашніх навчальних проектах з вирощування кристалів. Цей навчальний експеримент проводиться в рамках участі наймолодших школярів в роботі Малої Академії Наук. Конкурс проводять НЦ «Мала академія наук України», комунальний заклад Львівської обласної ради «Львівська обласна Мала академія наук учнівської молоді» та Львівський національний університет імені Івана Франка, щоб залучити учнів 1–11-х класів до поглибленого вивчення хімії та суміжних дисциплін і сформувати в них наукові основи та практичні навички проведення дослідження.
            Журі конкурсу розгляне подані учасниками кристали та відеосюжети і визначить переможців у таких номінаціях:
·         «Найякісніший кристал»;
·         «Найбільший кристал»;
·         «Найоригінальніший кристал»;
·         «Віртуальний кристал».
       У 2018 році учасникам конкурсу запропоновано виростити кристали кухонної солі або цукру. На занятті з учасниками конкурсу проаналізовано покрокове виконання даного експерименту в домашніх умовах, акцентовано увагу на необхідності дотримання вимог техніки безпеки під час виконання дослідів, дотримання технології вирощування кристалів із перенасичених розчинів, здійснення фото- та відео- фіксації ходу виконання роботи й отриманих продуктів в кінцевому результатів праці. Дано відповіді на запитання, що виникли в процесі зустрічі. Для наочності продемонстровано кристал мідного купоросу, вирощений уже випускником гімназії Грушко Романом.
              Усі учні з цікавістю сприйняли отриману інформацію, «загорілися» ідеєю виростити кристал небаченої досі форми і розміру. Також отримали необхідні теоретичні знання і запал до практичного їх застосування, й відповідно – побажання досягти успіху і перемоги в конкурсі МАН на Всесоюзному рівні. 

Немає коментарів:

Дописати коментар