четвер, 29 березня 2018 р.

Захист наукових робіт гімназійного товариства "Пошук"


Гімназисти-пошуківці захищали наукові проекти
       Сьогодні 29 березня 2018 року у Заліщицькій державній гімназії було проведено засідання кафедри природничих дисциплін, на якому відбувся захист наукових робіт гімназистів – учасників наукового учнівського товариства «Пошук». Всього було представлено 15 наукових робіт з природничих дисциплін: природознавства, біології, хімії, екології, фізики, астрономії, географії. Цікавими, наповненими елементами дослідження, з використанням мультимедійних засобів, різноплановими, були виступи юних пошуківців:
Кальчук Зоряни - «Першоцвіти – перші посмішки весни», «Корисні копалини Тернопілля», «Таємниці Чорного моря» (природознавство) – учениці 1-а класу;
Борщ Марії«Доцільність будівництва ГЕС на Дністрі» (екологія) – учениці 5-а класу;
Панчук Анастасії – «Рослини-мандрівники» (біологія) – учениці 2-б класу;
Виклюк Роксолани – «Рослини-хижаки» (біологія) – учениці 2-а класу;
Коверчук Софії – «Листопад» (біологія) – учениці 2-а класу;
Сандецької Катерини – «Торф і камяне вугілля» (біологія) – учениці 2-а класу;
Хомяк Марти – «Повітря» (хімія) – учениці 4-а класу;
Яросевич Анастасії – «Хімія в нашому житті» (хімія) – учениці 4-б класу;
Сороки Іллі«Виготовлення мила в домашніх умовах» (хімія) - учня 5-а класу;
Дороніної Анастасії та Розновської Юлії – «Історія добування нафти в Галичині» (хімія та література) – учениць 5-б класу;
Кальчук Тамари – «Опуклі лінзи – формула здорового зору» (фізика) – учениці 5-б класу;
Плащинського Олега – «Закон руху центра мас» (фізика) – учня 5-б класу;
Сорби Євгена – «Світлові явища в атмосфері» (фізика) – учня 5-б класу;
Крілика Михайла – «Перспективи освоєння Місяця» (астрономія) – учня 5-б класу;
Полевої Соломії (географія) – учениці 7-б класу.
  


 

       Керівниками наукових проектів є вчителі гімназії Лугофет О.М., Сушко Г.М., Сопилюк Н.І., Горин Н.П., Олексюк О.М. Під час захистів проектів та наукових робіт була присутня і виступила заступник директора з методичної роботи Кузь Світлана Михайлівна. На завершення роботи вчителі обговорили результати наукової діяльності членів наукового товариства «Пошук» впродовж 2017-2018 н. року, відзначили кращі роботи гімназистів. Зокрема, було акцентовано увагу на дослідницько-практичному спрямуванні робіт юних пошуківців, актуальність вибраних тем, використання STEM-елементів при написанні робіт. За підсумками буде видано наказ, тоді ж стануть відомими переможці конкурсу-захисту наукових робіт товариства «Пошук».  

субота, 24 березня 2018 р.

Домашній експеримент з природознавства у 5 класі

         Вивчаючи тему "Рослини і тварини" у 5 класі, учні виконують домашній експеримент "Дослідження впливу температури, світла і вологості на проростання насіння". Завдання гімназисти отримали в понеділок 19 березня. Уже на пятницю 23 березня учень 1(5)-б класу Гриник Михайло отримав хороші результати, які він не тільки спостерігав вдома, а й зробив світлини  проростання насіння квасолі і розвитку маленьких росточків: 



Чудові результати! Учні вчаться робити висновки в ході проведення нескладних експериментів, набувають навичок практичного навчання, а саме здобуття знань і вмінь для них значно цікавіше і зрозуміліше. На мою думку такими мають бути уроки в сучасній школі з елементами STEM-освіти. 



вівторок, 20 березня 2018 р.

Конкурсні роботи гімназистів "Природа - наука - я"


Слайд-шоу світлин з виставки робіт гімназистів - учасників конкурсу творчих робіт "Природа - наука - я", які зараз демонструються в екологічному залі ІІІ поверху Заліщицької державної гімназії, підготовлене вчителем інформатики і математики Грушко Н.А.:


Чудові малюнки, презентації, навчальні проекти, фотографії, стінгазети, рекламні проспекти, есе - на природознавчу, екологічну, хімічну, біологічну тему - виготовили учні 1, 3, 4, 5, 6 класів.



понеділок, 19 березня 2018 р.

Першоцвіти - перші посмішки весни

Триває конкурс творчих робіт учнів гімназії "Природа - наука - я". На ІІІ поверсі Заліщицької державної гімназії розгорнуто експозицію тематичних творчих робіт гімназистів. Активними учасниками конкурсу уже можна назвати учнів 1, 3, 4, 5, 6 класів. Різноманіття конкурсних робіт вражає: малюнки, стінгазети, вірші, есе, проспекти, навчальні проекти, світлини - з природознавства, біології, хімії, екології... Сьогодні знайомлю вас із стіннівкою (радше таку роботу можна вважати рекламним проектом) "Першоцвіти - перші посмішки весни", підготовленою ученицею 1-А класу Кальчук Зоряною (її ми помістили на ІІ поверсі в звязку із актуальністю теми, неймовірно чудовим естетичним оформленням та великими розмірами).
Багатий змістовий матеріал, високохудожнє й естетичне оформлення, екологічне наповнення даного проекту дає можливість включити його до переліку робіт молодшої групи наукового товариства "Пошук", яке діє в Заліщицькій державній гімназії і буде рекомендовано для захисту в кінці березня 2018 року в числі кращих наукових праць гімназистів. Нижче наведені фрагменти стінгазети дають можливість ближче ознайомитися із її змістом. І хоч надворі несподівано засніжило та вдарив мороз, незабаром вигляне сонечко, сніг обов'язково розтане, весна вступить у свої права. Тоді ми ще раз пригадаємо, що серед перших весняних квітів переважна більшість - червонокнижних. Не зриваймо їх! Не купуймо їх! Бережімо нашу багату, красиву природу, милуймося нею у світлинах, на клумбах, в лісі чи парку. Саме до цього й заклакає нас Зоряна Кальчук. А ще тут можна дізнатися багато цікавого про квіти: що кожна квітка символізує, приказки, вірші про квіти, вірш про весну, світлини перших весняних квітів та їх назви. Лейтмотивом звучать слова про збереження весняних першоцвітів.


четвер, 15 березня 2018 р.

Результати участі гімназистів в "Олімпусі"-2017


Результати Всеукраїнської Олімпіади «Олімпус»
 (осіння сесія 2017)
       Щиро вітаю всіх учасників осінньої сесії Всеукраїнської Олімпіади «Олімпус» з хімії! Надійшли довгоочікувані результати участі наших учнів у осінній сесії «Олімпуса».

      Насамперед слід відзначити учнів, які отримали іменні Дипломи лауреатів, здобувши 7-10 місця:
-         Степана Жлуховського – учня 3-Б класу – 7 місце (228 балів з 240 можливих)
-         Андрія Дембовського – учня 3-Б клаcу – 8 місце (226 балів)
-         Максима Гловацького – учня 3-Б класу – 8 місце (226 балів)
-         Віктора Червякова  - учня 3-Б класу – 10 місце (222 бали)
-         Аліну Гапійчук – ученицю 3-Б класу – 10 місце (222 бали).
Цим учням додатково буде виставлено оцінку 11 балів з хімії за підтверджені знання з предмета при розв’язуванні нестандартних практичних олімпіадних задач і зараховано участь в «Олімпусі» як захист навчальних проектів з хімії у 2017-2018 навчальному році.
Крім цього ще 19 учнів 3 (7) класів, 14 учнів 4 (8) класів, 5 учнів 5 (9) класів, 4 учні 6 (10) класів та 3 учні 7 (11) класів отримали дипломи учасників осінньої сесії 2017 року Всеукраїнської олімпіади з хімії. Учням - учасникам олімпіади, які здобули 11-19 місця (а таких налічується 18) буде виставлено поточну оцінку з хімії 10 балів у темі, що вивчається на даний час і враховано при виставленні тематичного оцінювання з даної теми. 
Всього в 2017-2018 навчальному році в «Олімпусі» взяли участь 50 гімназистів. 
Окремо іменними дипломами  Олімпіади «Олімпус» нагороджені вчителі хімії Заліщицької державної гімназії Сушко Галина Михайлівна та Сопилюк Надія Іванівна за організацію, проведення та підготовку учнів до олімпіади.




Гімназисти - учасники конкурсу МАН з вирощування кристалів

Експериментуйте, вчіться, творіть – і результат не змусить себе чекати
         15 березня 2018 року мною спільно із Копичинською Зоряною Миронівною, вчителем гімназії, котра виконує у навчальному закладі відповідальну місію завідувача філії МАН, у Заліщицькій державній гімназії проведено заняття із учнями 5-6 (1-2) класів, які виявили бажання взяти участь у домашніх навчальних проектах з вирощування кристалів. Цей навчальний експеримент проводиться в рамках участі наймолодших школярів в роботі Малої Академії Наук. Конкурс проводять НЦ «Мала академія наук України», комунальний заклад Львівської обласної ради «Львівська обласна Мала академія наук учнівської молоді» та Львівський національний університет імені Івана Франка, щоб залучити учнів 1–11-х класів до поглибленого вивчення хімії та суміжних дисциплін і сформувати в них наукові основи та практичні навички проведення дослідження.
            Журі конкурсу розгляне подані учасниками кристали та відеосюжети і визначить переможців у таких номінаціях:
·         «Найякісніший кристал»;
·         «Найбільший кристал»;
·         «Найоригінальніший кристал»;
·         «Віртуальний кристал».
       У 2018 році учасникам конкурсу запропоновано виростити кристали кухонної солі або цукру. На занятті з учасниками конкурсу проаналізовано покрокове виконання даного експерименту в домашніх умовах, акцентовано увагу на необхідності дотримання вимог техніки безпеки під час виконання дослідів, дотримання технології вирощування кристалів із перенасичених розчинів, здійснення фото- та відео- фіксації ходу виконання роботи й отриманих продуктів в кінцевому результатів праці. Дано відповіді на запитання, що виникли в процесі зустрічі. Для наочності продемонстровано кристал мідного купоросу, вирощений уже випускником гімназії Грушко Романом.
              Усі учні з цікавістю сприйняли отриману інформацію, «загорілися» ідеєю виростити кристал небаченої досі форми і розміру. Також отримали необхідні теоретичні знання і запал до практичного їх застосування, й відповідно – побажання досягти успіху і перемоги в конкурсі МАН на Всесоюзному рівні. 

неділя, 4 березня 2018 р.

Вірш про воду

               Цього вірша написала моя тьотя Радчук Іванна Іванівна, яка живе в м.Тернополі, дуже любить природу і щиро вболіває за її чистоту.
https://drive.google.com/open?id=1ZagyQit7ERkWiMtJTqrfQiHm_qTEzx6F

субота, 3 березня 2018 р.

Сім золотих правил для вчителя




·         * Треба любити те, що робиш. І йти вперед крок за кроком. (І. Павлов.)
·   *  Мотивуючи оцінки знань, намагайтеся бути діловим, зацікавленим. Вкажіть учневі, над чим йому варто попрацювати, щоб отримати вищу оцінку.
 Інтелігентом не можна прикинутися. (Д. Ліхачов.)
·      * Увічливість виховується тільки ввічливістю і нічим іншим. (В. Джеме.)
·    *  «Магічна десятка»: полічіть до десяти, перш ніж дати волю своєму гніву. І він видасться вам безглуздим». (В. Джеме.)
·    *  Мудрець шукає все в самому собі, нерозумна лю­дина — в іншому. (Конфуцій.)
·        * Жодна велика перемога неможлива, якщо їй не передує мала перемога над самим собою. (Л. Леонов.)
·        *  Перші кроки завжди найважчі. (Р. Тагор.)