середа, 20 грудня 2017 р.

Самоосвіта вчителя - обов'язкова умова його професійного росту

      Сьогодні отримала електронну версію сертифіката про участь у вебінарі осінньої сесії Інтерактивної школи творчого вчителя. На жаль, через об'єктивні причини, заплановані лекції з хімії так і не відбулися. З нетерпінням чекатиму весняної сесії. Завжди для себе відкриваю щось нове, отримую необхідні для подальшої роботи знання. Під час вебінарів можна обмінятися думками, поставити запитання до лектора в он-лайн режимі та отримати відповіді.


понеділок, 18 грудня 2017 р.

Слайд-шоу з дня науки хімії в гімназії


Завдячуючи заступнику директора з методичної роботи Заліщицької державної гімназії Кузь Світлані Михайлівні, пропонується ще одне слайд-шоу цікавих моментів під час проведення хімічного заходу:
http://web.photodex.com/create/?watch-abb4b2x4

четвер, 14 грудня 2017 р.

Фото з вечора





День науки хімії в Заліщицькій гімназії

Цікавий хімічний захід в гімназії відбувся!
       Як ми й анонсували, в четвер 14 грудня 2017 року у Заліщицькій державній гімназії відбувся цікавий хімічний захід «Нас хімія, наука-чарівниця, бере в свої долоні, мов цариця». Було цікаво… було весело… було пізнавально… було креативно… було пісенно… було поетично… було хімічно-дослідно… В цілому,  захід отримав позитивні відгуки від учнів, учителів та адміністрації – і нам, педагогам-хімікам Сопилюк Н.І. й Сушко Г.М., дуже відрадно, що праця наша не марна. Учасники вікторини зуміли продемонструвати хороші знання з предмету й інших дисциплін, пов’язаних з хімією, отримали багато нових знань. А ще, гімназисти 7-А класу Завінська Наталя та Рацин Ірина потішили слухачів тематичними піснями. Учні 3-Б класу читали вірші про хімію, учні 4-Б класу ознайомили з хімічними цікавинками (про число Авогадро, перли, газ етан). Звичайно ж, найочікуванішими були хімічні досліди – і вони вдалися юним хімікам з 5-А та 5-Б класів. Вправними ведучими всього дійства зарекомендували себе Бурка Яна і Семянів Максим. А ще - організатори свята підготували виставки цікавих книг про хімію, вислови вчених і письменників про роль хімії і науки в житті людини, виставку засобів побутової, косметичної, харчової, медичної хімії. 
       Цей день запам’ятається гімназистам, адже день науки хімії був насиченим, цікавим, змістовним і приніс нові знання, набуті не під час «нудних уроків», а на неформальному заході з елементами практичного застосування отриманих знань. Фінальним акордом прозвучали слова всіх глядачів заходу: «Ми любимо хімію!» 
       Тож крокуймо впевнено у країну знань.



вівторок, 12 грудня 2017 р.

Оголошення



Матеріали науково-практичного семінару Я - дослідник

З'явилася унікальна нагода для всіх відвідувачів мого блогу "заочно" разом зі мною побувати на науково-практичному семінарі “Нова українська школа: основи навчально-дослідницької діяльності”, оскільки всі матеріали надіслані учасникам семінару для використання у роботі та анонсування у своїх шкільних колективах. Про самий семінар я уже проінформувала у попередній замітці. Сьогодні надаю можливість відвідати сторінки виступів спікерів, переглянути презентації, ознайомитись із ключовими ідеями проекту.


https://drive.google.com/open?id=1Idbvd6cRSgafUoVpB5QH5WEonl2YtiQz

пʼятниця, 8 грудня 2017 р.

Участь у науково-практичному семінарі "Я- Дослідник"






Науково-практичний семінар
«Нова українська школа: основи навчально-дослідницької діяльності»
                   На базі Тернопільського ОКІППО 07 грудня 2017 року відбувся науково-практичний семінар «Нова українська школа: основи навчально-дослідницької діяльності». Участь у семінарі взяли педагоги Заліщицької державної гімназії, яка є учасником Всеукраїнської програми «Я- дослідник» - директор гімназії Войчишин Олександра Дмитрівна і вчитель хімії і природознавства, голова методоб’єднання  вчителів природничих дисциплін закладу Сопилюк Надія Іванівна. Спікерами, тренерами семінару виступили представники ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», викладачі Університету менеджменту освіти, директор ВД «Освіта», представники ІТ. Integratior, розробники технічного рішення «Сучасний кабінет технологій».
                Слухачі семінару із цікавістю прослухали лекції Ірини Василашко (завідувач сектору підготовки вчителів відділу STEMoсвіти Інституту модернізації змісту освіти) «Упровадження методичних підходів STEM –освіти в освітній процес: здобутки та перспективи розвитку»; Ольги Коршунової (методист відділу STEMoсвіти ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти») «Презентація освітнього проекту «Я-дослідник». Основи навчально-дослідницької діяльності учнів»; Наталії Гущиної (старшого викладача кафедри відкритих освітніх систем та ІКТ ДВНЗ «Університет менеджменту освіти») Мобільні додатки як інструмент дослідника. Відбулися практичні заняття – Практикум з основ навчально-дослідницької діяльності (О.Коршунова). Керівник напрямку роботи з сферою освіти ІТ. Integratior Ігор Старенький та розробник методичного підходу та технічного рішення «Сучасний кабінет технологій» Антон Дзюба презентували розробки нових технологій у навчанні – сучасний кабінет STEMoсвіти, створення і використання голограм у вивченні різних предметів, провели практикум зі створення моделі уроку фізики у дослідницькій методиці навчання.

                День семінару був дуже цікавим, максимально насиченим, носив глибокий пізнавальний, навчальний, практичний характер. За підсумками навчання учасники науково-практичного семінару отримали відповідні сертифікати. Отримані знання будуть донесені до уваги всього колективу педагогів-однодумців й використовуватимуться у подальшій роботі. 


 

середа, 6 грудня 2017 р.

Результати ІІ етапу олімпіади з хімії

Результати олімпіади
          Згідно протоколів перевірки робіт учасників ІІ  етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з хімії, наші гімназисти здобули гідні місця під час виконання запропонованих завдань. Члени команди юних хіміків з гімназії здобули 4 призові місця:
І місцяучениця 11 (7)-Б класу Дзівідзінська Мар’яна
-         учениця 9 (5)-Б класу  Заянчковска Надія
ІІ місцеучениця 9 (5)-Б класу  Кальчук Тамара
ІІІ місцеучениця 8 (4)-А класу Безушко Юлія.

            Щиро вітаємо наших призерів олімпіади а також учасників районного етапу олімпіади з хімії Сем’яніва  Максима,  Гірного Миколу, Ланга Дмитра і Гловацького Максима, які також показали хороші результати під час виконання робіт олімпіади. Участь в олімпіаді – це завжди важка праця, велика відповідальність, вміння застосувати свої знання при розв’язуванні нестандартних задач, опанування навчальним предметом понад шкільну програму. Участь в районному етапі олімпіади - це вже велика перемога. Ви всі – молодці!!!


вівторок, 5 грудня 2017 р.

ІІ етап учнівської олімпіади з хімії

Районна олімпіада з хімії

         В неділю 3 грудня відбувся ІІ етап учнівської олімпіади з хімії на базі Заліщицької гімназії. Представники всіх загальноосвітніх шкіл І-ІІ та І-ІІІ ступенів району виборювали звання «кращого хіміка». Учні 7, 8, 9, 10, 11 класів представляли свої знання та виконували завдання, які запропонували науковці Тернопільського ОКІППО. Від Заліщицької державної гімназії до складу команди юних хіміків ввійшли учні 7 (3)АіБ класів Ланг Дмитро і Гловацький Максим, 8 (4)-А класу Безушко Юлія, 9 (5)Б класу Кальчук Тамара і Заянчковска Надія, 10 (6)-АіБ класів Сем’янів  Максим та Гірний Микола, 11 (7)-Б класу Дзівідзінська Мар’яна. 

неділя, 3 грудня 2017 р.

Засідання творчої групи вчителів хімії району

Засідання творчої групи вчителів хімії
 на базі Заліщицької державної гімназії
       03 грудня 2017 року під час проходження ІІ (районного) етапу Всеукраїнської учнівської  олімпіади з хімії, на базі Заліщицької державної гімназії було проведено засідання творчої групи вчителів хімії району за участю всіх педагогів даного фаху шкіл нашого регіону. Засідання творчої групи підготували і провели вчителі хімії гімназії Сопилюк Надія Іванівна та Сушко Галина Михайлівна. Увазі членів творчої групи було запропоновано два питання: про запровадження елементів STEM освіти  в роботу вчителів-природничників Заліщицької гімназії та ознайомлення із досвідом роботи вчителя Сопилюк Н.І.
            Вчителі шкіл району переглянули відео фрагменти уроків хімії з елементами  STEM освіти  у 11 (7)-А класі Сопилюк Н.І. та в 10 (6) –А і 10 (6) -В класах вчителя Сушко Г.М. Надія Іванівна Сопилюк ознайомила із цілями, вимогами, методичними прийомами STEM освіти, а також проінформувала про новини в організації навчально-виховного процесу та позакласної роботи з учнями, що передбачають компетентнісний підхід до викладання предмету, розвиток творчих здібностей школярів, застосування на практиці отриманих знань. Зокрема, ознайомила із питаннями, які розглядалися під час вебінару Інтерактивної школи творчого вчителя видавництва «Ранок», який проходив в рамках осінньої сесії в листопаді 2017 року за темою «Підготовка майбутнього вчителя у системі STEM освіти».
            Під час обговорення другого питання порядку денного, педагоги району прослухали звіт вчителя хімії гімназії Сопилюк Н.І. про досвід роботи на тему: «Формування в учнів наукового розуміння світу в процесі вивчення хімії та природознавства у курсі середньої школи». Вчитель винесла на розгляд творчої групи та колег-хіміків напрацювання у своїй роботі, зокрема методи і прийоми роботи під час викладання предмету, сторінки творчості, позакласні заходи, які сприяють розвитку пізнавальних навиків гімназистів і сприяють формуванню в учнів завершеної уяви про природу та навколишній світ на науковому рівні, виробленню потреби і вмінню здобувати наступні знання. 
            У роботі творчої групи взяли участь заступник директора з методичної роботи Заліщицької державної  гімназії Кузь С.М. та завідувач райметодкабінету Кулачковський В.В.