пʼятниця, 26 січня 2024 р.

Запрошую гімназистів взяти участь в обласному конкурсі "Вода - це життя"


    З 23 січня по 22 березня триватиме конкурс "Вода - це життя", приурочений Всесвітньому дню води. У цьому році конкурс проводиться під девізом "Використання води для миру". З умовами та положенням конкурсу можна ознайомитись за посиланнями      https://docs.google.com/document/d/1N5pHinTCNcCnhO4jClpbASjTg9RdX1VR/edit?usp=sharing&ouid=101908117310863085242&rtpof=true&sd=true  
та 
   Для вчасного подання конкурсних малюнків і світлин на адресу організаторів конкурсу, прохання виконані роботи представити не пізніше 15 березня.

середа, 24 січня 2024 р.

Участь гімназистів в ІІІ етапі Всеукраїнської олімпіади з хімії

   Наполеглива праця, прагнення до перемоги, систематична робота гімназистів принесли чудові результати. 24 січня відбувся обласний етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з хімії, участь в якому взяли троє наших гімназистів. Уже те, що з одного навчального закладу участь в обласній олімпіаді з предмету беруть аж 3 учасників, є унікальним в історії хімічних олімпіад. Приємно, що учениця 5 (9) а класу Махніцька Владислава здобула перемогу, посівши призове 7 місце - диплом ІІІ ступеня. Учень 6 (10) б класу Савчинський Іван зайняв 8 позицію серед учасників своєї вікової групи та здобув ІV місце. Учениця 4 (8) а класу Гнатяк Віра вперше пробувала свої сили в змаганнях такого рівня. 

    Горджуся кожним / кожною із своїх вихованців. Дякую за нелегку працю і зичу успіхів у доланні наступних вершин у житті. 

вівторок, 23 січня 2024 р.

Інженерний тиждень в Заліщицькій гімназії (продовження)

 

У методичних рекомендаціях для проведення інженерного тижні в закладах освіти рекомендовано виконати практичне заняття з учнями 9-11 класів з очистки технічної води. Ми з учнями 5-а класу виконали таку роботу, очистивши воду, отриману під час танення снігу. Для експерименту набрали 1 літр снігу, розтопили його (отримали близько пів літра води). 

Далі :  День перший - п'ятниця 19 січня. Профільтрували від можливих домішок та забруднення і не помилилися, бо на фільтрі побачили те, чого не видно в начебто чистій воді. Потім додали 12 таблеток активованого вугілля - адсорбента - та залишили до наступного уроку. 






День другий: вівторок 23 січня. Відстояну суміш води з вугіллям профільтрували. Отримали чистий фільтрат, очищений від шкідливих домішок. Така вода придатна до споживання. 



Гімназисти отримали корисні знання, які можуть знадобитися їм в подальшому житті. 

середа, 17 січня 2024 р.

Оголошено умови конкурсу з вирощування кристалів. Залучаємо гімназистів до праці - вирощуватимемо кристали вдома.

 

Залипаєш на відео про дивовижні хімічні досліди?
А ще мрієш долучитися до експериментів — виростити справжній кристал удома і показати його всій країні?
Бери участь у всеукраїнському конкурсі «Кристали» 💎

Конкурс заснував Євген Гладишевський, доктор хімічних наук і вчений у галузі кристалохімії, щоб тобі було цікавіше вивчати улюблену науку.

Ти можеш взяти участь у конкурсі, якщо тобі:
🧫6–12 років включно, ➡️ тоді реєструйся за покликанням http://surl.li/pbozt з 5 січня до 1 лютого;
🧫13–18 років включно, ➡️тоді реєструйся за покликанням http://surl.li/pbpbq з 25 січня до 20 березня.
👩‍🔬Для кожної вікової категорії — свої умови конкурсу. Розповідаємо детальніше за лінком: http://surl.li/eyyij

 З метою популяризації участі гімназистів в конкурсі 17 січня провела заняття в 1-а, 1-б та 2-б класах. Ознайомила з умовами конкурсу та проінструктувала учнів як слід вирощувати кристали вдома. 





Особливий інтерес викликали уже готові вирощені кристали, які отримала під час роботи з мідним купоросом та лимонною кислотою.

Проаналізували умови конкурсу та критерії оцінювання отриманих кристалів.

Всі необхідні роз'яснення можна отримати за вказаними посиланнями. Для участі в конкурсі учні повинні самостійно (з допомогою батьків) зареєструватися, надіслати заявку та виконати роботу згідно отриманих на електронну пошту рекомендацій. Залишилося найголовніше - реалізувати щирі бажання гімназистів у практичні результати і отримати красиві, якісні, чисті, оригінальні кристали. Бажаю успіху учасникам конкурсу.

вівторок, 16 січня 2024 р.

Інженерний тиждень в Заліщицькій гімназії

 З 15 по 19 січня 2024 року в Заліщицькій гімназії проходить інженерний тиждень. Заняття під час цього тижня передбачають розвиток навиків конструювання, що грунтуються на теоретичних знаннях з навчальних дисциплін. Отож на уроці хімії в 5 (9)-а класі відповідно до навчальної програми було проведено практичне заняття за темою "Гомологи метану", під час якого гімназисти конструювали структурні молекули алканів.