неділя, 31 грудня 2023 р.

З прийдешнім 2024 новим роком! Хімічну ялинку прикріпляю на сторінку, щоб принесла гімназистам всім удачу.

Всі юні хіміки, які знайомі з електронною будовою атомів хімічних елементів, зрозуміють: у науці як і вжитті все взаємопов'язано, досконалість - у довершеності й повноті. Хай Божа ласка допоможе Україні здобути довгождану перемогу Хай Бог благословляє на щасливий новий рік.

понеділок, 25 грудня 2023 р.

понеділок, 11 грудня 2023 р.

Захист навчальних проектів випускниками гімназії

Завершення навчального семестру передбачає написання контрольних робіт з хімії та представлення учнями власних напрацювань при виконанні навчальних проектів. Отож учні 7 (11) -а класу Кузь Христина і Маланич Анастасія презентували дослідницьку роботу "Гальванічний елемент з картоплі". Виявляється, картопля, лимон чи інші овочі та фрукти теж можуть виступати провідниками електричного струму, отриманого в результаті хімічної взаємодії 2 металів з різним електродним потенціалом ( в нашому випадку це були мідна дротина та алюмінієва фольга). Результат перевершив очікування: під час досліду отримали результат  від 0,57 В до 1,47 В - майже як "пальчикова" батарейка, яка дає напругу 1,5 В.



вівторок, 5 грудня 2023 р.

Поглянути з іншого ракурсу на відомі хімічні поняття

Учні 8 класу зараз вивчають тему "Кількість речовини. Моль". Тож насамперед опановують поняття порції  - кількості речовини та числа частинок (атомів, молекул, іонів), що містяться у 1 моль речовини. 

У соціальній мережі Facebook на сторінці Всесвіт розміщено цікаве порівняння величини числа Авогадро 
Таким чином розуміння того, що це надзвичайно велике число, для учнів більш доступне і вражаюче. Тож використовую його під час пояснення нового матеріалу. Дякую інтернету за підказку: