четвер, 29 квітня 2021 р.

У Заліщицькій гімназії впродовж 26-30 квітня проводиться тиждень STEM-освіти

 Про участь кафедри хімії в тижні науки, технологій, інженерії та математики, а також про заходи , спрямовані на розвиток творчих здібностей гімназистів. свідчить насичений цікавими подіями тиждень STEM-уроків. Ознайомитись із нашими досягненнями можна за посиланням:

https://docs.google.com/document/d/1h4H6DRQi0yE1sicUbEJvcv85sQQqbq8ixFInZOuRTQA/edit?usp=sharing

пʼятниця, 23 квітня 2021 р.

Готуємося до Свята Паски по хімічному

 Не тільки хімічними барвниками, і лушпинням цибулі можна фарбувати пасхальні яйця, ба більше, хімічні барвники фарбують не тільки шкарлупу, але й саме яйце. Пропоную спробувати 7 безпечних органічних барвників, які зроблять ваші крашанки святково яскравими і, головне, екологічно безпечними для вашого здоров'я.

Пише писанку онучка

Маленькі пальчики тендітні

Малюють воском крапочки.

Й – о диво! – писанка розквітла,

Як з роду в рід уже віки.

 

Це дійство вабить і чарує.

У ньому потаємний зміст.

Ця писанка звязки мурує:

Між небом і землею міст.

 

Як символ віри в Воскресіння,

Як християнства суть вона.

Малює писанку онучка,

Бо ж україночка мала.

 

Відкриє світ оцей чудовий

Й багатство мудрості землі,

Де мама й тато народились,

Ходили ніженьки малі.

 

Хай збереже для своїх діток

Цей неповторний час, коли

Писала писанку в дитинстві, -

Почують розповідь вони.

 

Минуть роки, доросла стане

І, може, лине у світи;

Та першу писанку в крапинку

Запамятає назавжди.          ( Н.Сопилюк 22.04.2021 р.)






Участь в обласному тренінгу для вчителів хімії

    23 квітня 2021 р. взяла участь у тренінгу для вчителів хімії області «Методичні підходи до розв’язування розрахункових задач різного рівня складності з хімії», організованого Тернопільським обласним комунальним інститутом післядипломної педагогічної освіти.

  Під орудою методиста ТОКІППО Мартинюк Л.О. опрацювали вимоги до розв’язування та оцінювання задач різних типів, обговорили напрямки роботи в умовах дистанційного навчання; ознайомились із досвідом роботи вчителя-методиста хімії Настасівської ЗОШ І-ІІІ ст. Гайдука Д.В. «Вивчення хімії шляхом впровадження сучасних інформаційних технологій. Організація дистанційного навчання».

  Тренінг такого типу є корисним для вчителів-практиків, оскільки сприяє підвищенню фахової та методичної майстерності. А моя особиста участь в обговоренні винесеного питання дала змогу поділитись власними напрацюваннями у роботі, поспілкуватись із колегами-хіміками, що є дуже потрібним в умовах віддаленої роботи.






четвер, 22 квітня 2021 р.

До Дня Матері-Землі

Тематичні еко-уроки, приурочені Дню Землі, проведені 22 квітня 2021 р.

у 4-а, 5-а та 5-б класах з використанням платформи Google Meet та Classroom

середа, 21 квітня 2021 р.

До Дня Матері - Землі

 У районному часописі "Колос" надруковано вірш "Вірю", приурочений Дню Матері-Землі і екологічним питанням, над якими слід задуматись людям.



вівторок, 13 квітня 2021 р.

22 квітня - всесвітній день Матері-Землі

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ матері-ЗЕМЛІ

 

22 квітня – Всесвітній День Землі (International Mother Earth Day)

      22 квітня – Всесвітній День Землі, свято єднання народів планети у справі захисту навколишнього середовища і збереження тих багатств і природних ресурсів, якими наділила нас природа.

      Вперше День Землі був відзначений у 1970 році, і з того часу його проводять щороку 22 квітня. Це свято чистої Води, Землі й Повітря, яке має на меті об’єднати людей планети для захисту навколишнього природного середовища, привернути увагу до екологічних проблем нашої планети. Цей день – нагадування про екологічні катастрофи, день, коли кожна людина має можливість замислитися над тим, що вона може зробити для розв’язання екологічних проблем.

      Цікавою є історія походження цього свята. Вона пов’язана з ім’ям Джона Мортона – адміністратора штату Небраска на півночі американського континенту, який наприкінці ХІХ століття, переїхавши до цього штату, звернув увагу на факт, що поодинокі дерева пустельної території прерії штату вирубували для будівництва житлових будинків та їх опалення. Джон Мортон запропонував проведення дня, присвяченого благоустрою, із заохоченням призами тих, хто посадить найбільше дерев. Лише за один день було висаджено понад 1 млн дерев. Після цього у 1882 році в штаті Небраска 22 квітня було проголошено офіційним святом – Днем Дерева.

      Успіх першої акції надихнув організаторів на проведення «Тижня Землі» як щорічних заходів з благоустрою територій. Ініціатива була підтримана населенням і набула популярності. На хвилі громадської і політичної активності, завдяки проведенню Дня Землі у США, було прийнято закони та інші акти з питань охорони навколишнього природного середовища (зокрема Акт про чисте повітря). Генеральний секретар ООН підписав спеціальну відозву, присвячену цій події.

      Україна прагне стати повноцінним учасником передових світових процесів і реформування економіки з урахуванням екологічних аспектів. Дбайливе ставлення до природи, навколишнього природного середовища – важливий крок на цьому шляху.

      Для забезпечення істотного поліпшення стану довкілля, поєднання зусиль державних органів, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, підприємств, установ, широких верств населення у вирішенні екологічних завдань, відродження традицій українського народу щодо шанобливого ставлення до навколишнього природного середовища в країні щороку у квітні–травні протягом місяця проводять заходи з озеленення та благоустрою територій. (з джерел Інтернету)


пʼятниця, 2 квітня 2021 р.

Сертифікат за участь у проведенні інженерного тижня в гімназії

Завершила вирощування кристала лимонної кислоти в рамках Всеукраїнського конкурсу з вирощування кристалів ім. Є.Гладишевського

Це на початку експерименту. Вам теж видно дрібні кристалики, які утворилися на дні посудини? Надалі використали один із них.

Росла "ріпка", росла...


Розмір отриманого кристала 3,5 см на 2,7 см. Думаю, достатньо (він має здатність зворотньо розчинятися при зміні умов). Оскільки надворі потепліло, краще завершимо з такими результатами. Непоганий екземпляр. Залишилося висушити і покрити лаком.