вівторок, 22 грудня 2020 р.

Символи нового року із хімічним змістом

   Кристали багатьох хімічних речовин вражають своєю красою. Гімназистам подобається вирощування кристалів в домашніх умовах: впродовж останніх років ми виконували такі роботи із мідним купоросом, кухонною сіллю, цукром, натрій дигідрофосфатом. 

   На сторінках  інтернету можна знайти світлини найоригінальніших кристалів, які здатна створити природа. Вітаючи всіх здобувачів освіти та колег з прийдешнім новим 2021 роком, ділюся неповторними за своєю красою й формою "новорічними" ялинковими кристалами.

Парадна, яскрава «ялинка» - дендрит самородного золота. Слова зайві, самі бачите…

Прекрасна «ялинка» – сині кристали рідкісного мінералу ПЕНТАГОНІТУ (Ca(VO)Si4O10•4(H2O)) з білими «пухнастиками» стильбіту (NaCa4(Si27All9)O72•28H2O
Розлога «ялиночка» з кристалів ТОРБЕРНІТУ (мідно уранової слюдки) – симпатичного, але сильно радіактивного мінералу, адже він містить уран та є рудою для видобутку цього небезпечного, але такого необхідного людству елементу.
Це не аметист і не флюорит, як ви могли б спершу подумати. Ці симпатичні ялиночки складені кристалами мінералу ЧЕРМІГІТУ, а простіше – амонійних галунів.
Ця ялинка викладена уламками кремнію, яшми, кремнезему (кварц, халцедон, опал)
Рукотворні ялинки з різних мінералів. Внизу зліва – ялинка "льодяник" з флюориту
А ця симпатична «ялинка» у костюмі в стилі «металік» - ваш знайомець ВІСМУТ.
Ось «лісова красуня» з кристалів ТИТАНІТУ (СФЕНУ, CaTiО[SiO4]) зі снігом з ПОЛЬОВОГО ШПАТУ.
Тут забрані найрізноманітніші солі.
Насичений зелений! Неймовірний! Чудовий зросток кристалів ДІОПТАЗУ (Сu₆[Si₆О₁₈]×6H₂O)

понеділок, 7 грудня 2020 р.

Виконання навчальних проектів гімназистами - не тільки навчальний процес, а й творчий

     Учениця 10 (6)-а класу Безушко Віталіна виконала навчальний проект з хімії "Збалансоване харчування - запорука здорового життя" у віршованій формі. Саме так вона зуміла не тільки висловити своє бачення цієї теми, розкрити власні міркування про важливість збалансованого харчування, а й підтвердила свою участь у програмі "Здорова школа", учасником якої є Заліщицька державна гімназія впродовж кількох років.


Навчання на платформі PROMETHEUS - корисне й результативне