неділя, 24 лютого 2019 р.

Конкурс з вирощування кристалів триває, є перші успішні результати


     Гімназисти-дослідники у 2019 році активно долучились до експерименту з вирощування кристалів у домашніх умовах. Ще зовсім нещодавно – 13 лютого – з третьокласниками гімназії було проведено навчання-консультацію з вирощування кристалів солі натрій дигідрофосфату. І ось перші результати: учениця 3-б класу Панчук Анастасія поділилася своїми результатами.



Кристал, який виріс у Насті, чистий, гарно сформований, достатньо великий. Він, безумовно, претендуватиме на звання кращого кристалу гімназії, а також візьме участь у всеукраїнському конкурсі. І це не дивно, адже в 2018 році Анастасія стала переможницею такого ж конкурсу, виростивши найбільший і найоригінальніший кристал цукру. Журі з нетерпінням очікує на роботи інших учасників цього  захоплюючого змагання.
https://drive.google.com/open?id=11M1PIVh_HFJxEIU4GVtokkfsi842xJSu

вівторок, 19 лютого 2019 р.

Проведено уроки, присвячені пам'ятній даті

      В день 150-ліття з часу офіційного представлення Періодичної таблиці хімічних елементів Дмитром Івановичем Мендєлєєвим, 18 лютого 2019 року в Заліщицькій державній гімназії у двох 10 (6-а та 6-б) класах проведено уроки-екскурси "Тріумф Закону: від створення Періодичної системи хімічних елементів до утвердження в сьогоденні". Гімназисти не тільки  ознайомились із різними формами Періодичної таблиці, історією відкриття Періодичного закону хімічних елементів, життям і науковим внеском вченого у розвиток теоретичної хімії  та наукових знань в найрізноманітніших галузях, а й зосередили увагу на значенні цього всесвітньо вагомого відкриття для подалього розвитку науки.
Система
Лаконічна, хімічна
Пояснює, систематизує, передбачає
Прогнозує відкриття нових елементів –
Закон.
 Періодичний закон і Періодична система хімічних елементів : - узагальнюють знання про хімічні елементи і утворені ними речовини; - пояснюють періодичність в зміні їх властивостей; - пояснюють причину подібності властивостей елементів; - дозволяють прогнозувати й передбачати властивості і шляхи відкриття нових елементів.
"Періодичному закону майбутнє не загрожує руйнуванням, а тільки надбудова і розвиток обіцяються" (Д.І.Мендєлєєв).

четвер, 14 лютого 2019 р.

Розпочато практичну частину конкурсу з вирощування кристалів у 2019 році

      Юні дослідники-учасники Всеукраїнського конкурсу з вирощування кристалів імені Євгена Гладишевського, учні 3-х класів Заліщицької гімназії приступили до виконання практичної частини завдання. У 2019 році зареєструвались й отримали пакети із речовиною - а це сіль дигідрофосфат натрію - 11 учнів-гімназистів. 13 лютого із ними було проведено заняття-навчання, дано відповіді на запитання, проаналізовано покрокове виконання досліду в домашніх умовах. Вирощені кристали мають бути отримані до 26 березня 2019 року.

пʼятниця, 1 лютого 2019 р.

150-річчю відкриття Періодичного закону хімічних елементів


Лютий – місяць, багатий на хімічні теми

           Місяць лютий щороку знаменується датами, багатими на «хімічні» теми. Адже саме 18 лютого (за старим стилем 27 січня) 1869 року вважається офіційним днем відкриття Періодичного закону хімічних елементів російським вченим Дмитром Івановичем Мендєлєєвим. До речі, й сам Д.І.Мендєлєєв народився 08 лютого 1834 року, помер 02 лютого 1907 року. У 2019 році виповнюється 150 років з часу відкриття Періодичного закону та 185 років з дня народження вченого-хіміка. Слід зазначити, що відкриття Періодичного закону і створення Періодичної системи хімічних елементів — найбільше досягнення науки ХІХ століття. Експериментальне підтвердження змінених Д. І. Мендєлєєвим відносних атомних мас, відкриття елементів з передбаченими їм властивостями, розташування відкритих інертних газів в Періодичній системі призвели до загального визнання періодичного закону.
Перший рукописний варіант Періодичниї таблиці хімічних елементів
Д.І.Мендєлєєва

Відкриття Періодичного закону зумовило подальший бурхливий розвиток хімії: за наступні тридцять років було відкрито 20 нових хімічних елементів. На сьогоднішній день відомих є 118 елементів. Періодичний закон сприяв подальшому розвитку робіт із вивчення будови атома, внаслідок яких було встановлено взаємозв’язок будови атома з періодичною зміною їх властивостей. Спираючись на Періодичний закон, учені змогли добувати речовини із заданими властивостями, синтезувати нові хімічні елементи. Періодичний закон дозволив ученим побудувати гіпотези про еволюцію хімічних елементів у Всесвіті.
  Періодичний закон хімічних елементів має загальнонаукове значення та є фундаментальним законом природи. Періодичний закон став основою для виправлення атомних мас елементів. У 20 елементів Д. І. Мендєлєєвим було виправлено атомні маси, після чого ці елементи зайняли свої місця у періодичній системі. Велике загальнонаукове і філософське значення Періодичного закону і системи полягає у тому, що він підтвердив найзагальніші закони розвитку природи (єдності й боротьби протилежностей, переходу кількісних змін у якісні, заперечення заперечення). На основі Періодичного закону і Періодичної системи Д.І. Мендєлєєва швидко розвивалося вчення про будову атома. Воно розкрило фізичний зміст Періодичного закону і пояснило розташування елементів у Періодичній системі. Правильність вчення про будову атома завжди перевірялася Періодичним законом. На основі будови атома прогнозують місце знаходження елемента в природі.
     Вчення про будову атома сприяло відкриттю атомної енергії і використанню її для потреб людини. Можна без перебільшення сказати, що періодичний закон є першоджерелом усіх відкриттів хімії і фізики XX ст. Він відіграв визначну роль у розвитку інших, суміжних з хімією природничих наук. Періодичний закон і періодична система лежать в основі розв’язування сучасних завдань хімічної науки і промисловості. Із урахуванням Періодичної системи хімічних елементів Д. І. Мендєлєєва проводяться роботи з добування нових полімерних і напівпровідникових матеріалів, жароміцних сплавів, речовин із заданими властивостями, з використання ядерної енергії, досліджуються надра Землі, Всесвіт...
Мендєлєєв проводив дослідження в області хімічної природи розчинів, стану газів, теплоти згоряння палива. Він цікавився різними проблемами сільського господарства, гірничорудною справою, питаннями металургії, працював над проблемою підземної газифікації палива, вивчав нафтову справу. Найбільшим вагомим результатом творчої діяльності, що принесла Д. І. Мендєлєєву всесвітню славу, було відкриття в 1869 році Періодичного закону і Періодичної системи хімічних елементів. Він написав близько 500 статей з хімії, фізики, техніки, економіки, геодезії. Організував і був директором першої російської палати мір і ваг, уклав початок сучасної метрології. Винайшов загальне рівняння стану ідеального газу, узагальнив рівняння Клапейрона (рівняння Клапейрона-Мендєлєєва).
Мендєлєєв прожив 73 роки. За свої досягнення був обраний членом 90 закордонних академій наук і почесним доктором багатьох університетів. Двічі номінувався на Нобелівську премію в галузі хімії, однак не був підтриманий саме вченими з Росії. На його честь названо 101-й хімічний елемент (Менделеєвій).